Laagland

Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht. Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland. 

Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. Eric de Vroedt regisseert een topcast met onder andere Mark Rietman, Tamar van den Dop, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui.

Het verhaal van Laagland
In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de pla…

Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht. Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland. 

Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. Eric de Vroedt regisseert een topcast met onder andere Mark Rietman, Tamar van den Dop, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui.

Het verhaal van Laagland
In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending. 

Hugo: ''Ik doneer aan goede doelen. Ik heb met dit project werkelijk alles op het spel gezet. Zodat jouw kinderen het eind van deze eeuw kunnen halen.  Ferry: WAT KAN MIJ HET EIND VAN DE EEUW SCHELEN ALS IK NIET WEET OF IK HET RED TOT HET EIND VAN DE MAAND!''

Groeiende ongelijkheid en klimaatverandering
Laagland
is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven door Nathan Vecht (televisieserie Het jaar van Fortuyn) en gaat over Nederland anno nu. Over de steeds hoger oplopende spanning tussen de anywheres en de somewheres: de hoogopgeleide kosmopolieten die zich overal thuis voelen versus de mensen die geworteld zijn in de lokale gemeenschap en de grond waarop ze wonen. Het centrale thema is de groeiende ongelijkheid in de samenleving. 

De Vroedt: “Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt.“

  • Bezoek gratis Gaafland (theatrale avond over burgerparticipatie in Eindhoven op 1 juni) in combinatie met Laagland
    (Hoe? Voeg Laagland en Gaafland toe aan je winkelmandje en de speciale prijscode komt tevoorschijn). 
  • Op 9 juni is er voorafgaand aan de voorstelling (om 19.00 uur) een gratis voorgesprek met Eric de Vroedt (regisseur van Laagland en artistiek leider van Het Nationale Theater), onder leiding van Oscar de Boer. In samenwerking met de Vrienden van het Parktheater. 

Over Eric de Vroedt

Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek directeur van Het Nationale Theater. Hij werd in 1972 in Rotterdam geboren, woont momenteel in Amsterdam en studeerde aan de Toneelschool Arnhem. Bij Het Nationale Theater regisseert hij naast zelfgeschreven teksten ook hedendaags en nieuw geschreven repertoire. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een scherp maatschappelijk engagement en een opgeschroefde, gestileerde speelstijl, afgewisseld met momenten van emotionele introspectie.

In 2017 en 2018 maakte hij o.a. de voor het Theaterfestival genomineerde voorstellingen Race (Romana Vrede won hiervoor de Louis d’Or) en het met de Toneelschrijfprijs bekroonde The Nation: “een zeer gelaagde, meeslepende theateravond die het idee van de schouwburg als brandpunt van maatschappelijk debat nieuw leven inblaast” (Theaterkrant).

Het brede engagement van Eric de Vroedt is in al zijn werk terug te vinden. In januari 2019 reflecteerde De Vroedt in een toespraak op de betekenis van kunst en cultuur in de hedendaagse stad. Hij sprak over de kloof tussen centrum en periferie, over rijk versus arm, randstad versus provincie en kil professionalisme versus hartverwarmend amateurisme. “Mijn stellige overtuiging is dat we deze groeiende kloof niet mogen accepteren. Als we vijftig jaar na De Tomaten De Gele Hesjes op het Leidseplein of Het Lange Voorhout willen voorkomen, moeten we dringend op zoek naar wat ons bindt. Laat ons in godsnaam bruggen bouwen! Niet per se ter verzoening of ‘om de boel bij elkaar te houden’ maar om een echt gesprek tussen beide oevers mogelijk te maken.”

Deze overtuiging is gezichtsbepalend voor Het Nationale Theater waarvan Eric de Vroedt sinds 2018 artistiek directeur is.

Eric de Vroedt maakte bij HNT: Race (2017), The Nation (2017), De hereniging van de twee Korea’s (2018), We zijn hier voor Robbie (2018), De wereld volgens John (2019), The Children (2019) en Leedvermaak (2022).

Over Het Nationale Theater

Het Nationale Theater is het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland. Ze maken voorstellingen die je kijk op de wereld vergroten. Voorstellingen om je in thuis te voelen. Ze bewerken klassieke stukken en maken nieuwe stukken over onderwerpen van nu. Ze vertellen verhalen die we vinden op straat in de wijken van Den Haag of reizend door het land. Alle verschillende stemmen die ze horen, brengen ze op het podium van hun eigen theaters en van die in het land. 

Naast artistiek leiders Eric de Vroedt en Noël Fischer heeft HNT huisregisseurs: Erik Whien, Eline Arbo, Eva Line de Boer en Casper Vandeputte.  

Wanneer

  • Woensdag 7 juni 2023 om 20.30 uurTickets
  • Donderdag 8 juni 2023 om 20.30 uurTickets
  • Vrijdag 9 juni 2023 om 20.30 uurTickets
  • Zaterdag 10 juni 2023 om 20.30 uurTickets

Prijzen

  • Reguliervan € 23,50 tot € 28,50

Waar