Minicollege's door Philipsmuseum

In de minicolleges van het Philips Museum gaan museumdocenten dieper in op de techniekgeschiedenis van de 20ste eeuw. De colleges zijn ontwikkeld om te begrijpen waar de aanwezige digitale technologie in ons dagelijkse leven vandaan komt. Apparaten zoals de radio, röntgenbuizen en cd-spelers staan en stonden niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een interessante techniekgeschiedenis die nog steeds gaande is.

 

Wil jij mee weten over de betrokkenheid van Philips in de geschiedenis van techniek, volg dan een van de minicolleges, alleen deze maand staan ze allemaal online.

Van analoog naar digitaal

Tijdens de minicollege leer je de digitalisatie van informatie en hoe informatie compacter kan worden opgeslagen en worden doorgestuurd in een wereld waar steeds meer informatievoorziening nodig is. Kom meer te weten of wat een ‘bit’ is, of waar al die nullen en enen voor staan, ontdek het verschil tussen analoog en digitaal geluid.

Bekijk de minicollege

De fascinatie van innovatie

In dit minicollege hoor je van binnenuit aan welke de innovaties Philips heeft gewerkt en waar je op kunt letten als je een innovatie op de markt wil brengen. De successen en de flops, horen bij de term innovatie. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Bekijk de minicollege

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Röntgen, van techniek naar gezondheidszorg
In een theatrale vertelling wordt gesproken over de ontdekking van röntgen.
Ontdek in een minicollege wat de rol van Philips in de doorontwikkeling hierin is geweest en wat deze uitvinding van x-stralen heeft veel betekent voor de medische wereld.

Bekijk de minicollege

Van radiolamp tot ledlamp

Kom luisteren naar de ontwikkelingen in de geschiedenis van de elektronica. Welke ontwikkelingen hebben geleid tot de lamp hoe we hem nu gebruiken?  En leer hoe een ledlamp eigenlijk werkt en wat het verschil is tussen een radiolamp en een ledlamp.

Bekijk de minicollege

Geluid zo snel als licht wordt

Ontwikkeling van de radiotechniek
Hoe heeft de ontwikkeling van de radio eraan bijgedragen dat geluidsgolven met de snelheid van licht over de hele wereld konden worden uitgezonden? En welke rol heeft Philips hierin gespeeld? Kom erachter in dit minicollege.

Bekijk de minicollege