FC Eindhoven met passie op weg naar betaald voetbal

| Claire van der Elst

Het vrouwenvoetbal in Nederland is in rap tempo aan het groeien en FC Eindhoven Vrouwen speelt een toonaangevende rol in deze ontwikkeling. Met het landskampioenschap op zak en de toenemende populariteit van het vrouwenvoetbal, toont de ambitie van deze club zich in volle glorie. Bij FC Eindhoven staat plezier centraal, terwijl het team groeiende is en nationaal successen boekt.

Ook in de regio zit het vrouwenvoetbal duidelijk in de lift. Het is interessant om de ambities hier na te gaan. In seizoen 2023-2024 wordt een Eerste Divisie voor vrouwen opgestart, waar de ‘belofteteams’ van FC Twente, PSV en Ajax aan gaan meedoen. Een andere club in onze regio die schittert op het veld is FC Eindhoven. Al vier jaar op rij speelt het vrouwenteam in de top van het amateurvoetbal, inmiddels met een landstitel op hun naam. Of de grote droom: ‘landskampioen Eerste Divisie’ worden voor FC Eindhoven Vrouwen realistisch is? Technisch directeur Sandra Swinkels en teammanager Frits Hallink denken van wel. FC Eindhoven Vrouwen is vastbesloten om aan alle eisen te voldoen en samen met de club koers richting de Eerste Divisie te zetten. Een ambitie die zij duidelijk geformuleerd hebben.

‘We willen het voetbal naar een hoger niveau tillen’

Sandra Swinkels: “Met het veroveren van de landskampioentitel Amateurs is de eerste prestatie al behaald. Onze ambitie om in de Eerste Divisie te spelen zal het team verder brengen in de organisatie. We willen het vrouwenvoetbal bij FC Eindhoven naar een hoger niveau tillen en dit is de eerste stap in de juiste richting. De volgende is de stap naar het betaald voetbal. Daarvoor moeten de vrouwen onder het Betaald Voetbal Organisatie (BVO) komen te vallen. Maar daarnaast willen we ook onze huidige teams in de Topklasse, Hoofdklasse en ons jong team behouden. Om in seizoen 2024-2025 te kunnen deelnemen aan de Eerste Divisie werken we momenteel aan een plan dat we moeten indienen bij de KNVB. Dit plan omvat niet alleen sportieve aspecten, maar ook zaken zoals accommodatie, organisatie van de spelersstaf en maatschappelijke verplichtingen. Ook op het medisch vlak worden er eisen gesteld. Dit willen we goed in beeld brengen en er samen voor gaan.”

Voetballers Sem van Doorn en Guusje Raaijmakers werden door Frits Hallink gevraagd om bij FC Eindhoven Vrouwen te komen spelen. Dit betekent twee keer per week trainen en wedstrijden spelen. Positief en gemotiveerd, dat is wat de club het meest kenmerkt; het voetballen lijkt bij hen vrijwel enkel te drijven op passie en spelplezier. Maar in hoeverre is de ambitie om een belangrijke speler te worden in het Nederlandse vrouwenvoetbal met hen gedeeld? Is het team zelf ook bezig om koers te zetten naar de Eerste Divisie? “Dit seizoen zijn we landskampioen geworden. Wat een mooi jaar, we zijn gegroeid als team, het is echt een tof team.” Sem van Doorn is 23 en werkt bij Happy Horizon. ,,Ik voetbal echt voor mijn plezier. De huidige ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal zijn hartstikke mooi te zien, maar een maatschappelijke  carrière vind ik ook belangrijk. Ik kom uit Schijndel en speelde daar tot mijn vijftiende met de jongens mee. Ik speelde bij RKSV in Nuenen toen ik gevraagd werd om bij Achilles te komen voetballen. Ik heb toen goed nagedacht over wat ik ambieer; ik wilde Topklasse spelen en mijn studie in Eindhoven voortzetten. Mocht ik wat jonger zijn, dan had ik misschien wel een andere keuze gemaakt.”

“Dat heb ik ook”, zegt Guusje Raaijmakers, die van Raamsdonkveer, vanuit SSS Klaaswaal, naar FC Eindhoven kwam. ,,Ik speelde ook lang met de jongens mee en toen ik op negentienjarige leeftijd de vraag van Excelsior kreeg om bij hen te spelen, heb ik er niet voor gekozen om te voetballen in de Eredivisie. Toen ik deze vraag kreeg, zat ik al op de Politieacademie en koos ik ervoor mijn maatschappelijke carrière te combineren met het voetballen op een zo hoog mogelijk niveau.”

Met een combinatie van plezier, hard werken en een duidelijke visie vormt FC Eindhoven Vrouwen een bron van ambitie en talent in de regio

De spelers hebben veel plezier samen. Sem: “We hebben een fantastisch leuk vriendenteam waar plezier voorop staat”. Guusje vult aan: ,,We doen ook buiten het voetbal om leuke dingen samen, zoals samen eten en andere activiteiten. Het is echt een heel fijn team en we spelen op een geweldige manier samen.” Natuurlijk heeft het team ook wensen en behoeften. Aan betere faciliteiten bijvoorbeeld; hun huidige accommodatie en grasvelden kunnen niet tippen aan die van andere clubs in de competitie. Verbeteringen die ook deel uit maken van de ambitie van FC Eindhoven Vrouwen. “Omdat wij zo gewend zijn aan een hobbelig veld is voetballen op een vlak kunstgrasveld voor ons een plezier”, geeft Guusje aan. ,,We zijn gewend harder te moeten werken. Een voordeel. In tegenstelling tot onze Amateurvereniging hebben ze bij de BVO wel een goed veld en redelijke faciliteiten.” De verdere ambitie van FC Eindhoven Vrouwen lijken de spelers wat minder bezig te houden: Sem wil op een zo’n hoog mogelijk niveau spelen naast haar maatschappelijke carrière. Guusje zegt daarover: “Als we verdere ontwikkelingen willen doormaken, zullen ook de verplichtingen naar elkaar toe veranderen. Dit is iets wat we samen met de club kunnen bespreken. Ik werk bij de politie en ik combineer het onregelmatige werken met het trainen en spelen. Dat lukt omdat ik er zo veel energie van krijg en omdat de planningsafdeling rekening houdt met mijn wedstrijden. Als ik een nachtdienst heb, slaap ik overdag, dan ga ik voetballen en daarna ga ik de nachtdienst weer in. Dat gaat hartstikke goed.”

Fotografie: Johan Manders