Brainporter - Raf de Keninck

Beste lezers,

De 21e eeuw is meer dan ooit het tijdperk van de designer! Zonder designers, laten we ze voor het gemak ‘omdenkers’ noemen, zullen we niet in staat zijn om onze actuele problemen, toekomstige uitdagingen en complexe vraagstukken op te lossen. Het blijkt namelijk een uitdaging voor ons allen om de gevestigde systemen en structuren op een disruptieve en radicaal andere manier te benaderen. En dat is precies wat nodig is om oplossingen te vinden voor de talloze complexe vraagstukken en uitdagingen waarmee we momenteel als mensheid geconfronteerd worden.

In deze wereldwijde zoektocht naar antwoorden en oplossingen is er dus een enorme vraag naar omdenkers. Gelukkig is een van de meest vooraanstaande designopleidingen al meer dan 75 jaar gevestigd in onze stad. Design Academy Eindhoven is dan ook een opmerkelijk instituut in een bijzondere omgeving!

Met bedrijven die op wereldniveau opereren, gecombineerd met een uitermate interessante geografische ligging en een ongewone kleinschaligheid, is Eindhoven een opvallende stad in de ranglijst van meest leefbare steden in Europa. Brainport Eindhoven is al jarenlang een smeltkroes van oud en nieuw. Een mix van diverse nationaliteiten, culturen en religies. Een broedplaats van creaties en innovaties die wereldwijd het verschil maken. Het is opmerkelijk dat we dit paradigma ook terug zien bij Design Academy Eindhoven, deze is ook terug te vinden in de wereldtop en dit als enig kleinschalig instituut tussen andere groot opgezette universiteiten. Maar niet alleen het onderwijs en de werk- en leefomgeving vallen op. Als Vlaming merk ik dagelijks dat inwoners van Eindhoven creatief, innovatief en over het algemeen optimistisch zijn. En dat vormt een prachtige combinatie van eigenschappen!

Ik ben er dan ook van overtuigd dat de drie pijlers - Techniek, Design en Kennis - verenigd en gedragen door een attitude van creativiteit, innovatie en optimisme, Eindhoven nog unieker kunnen maken. Door nog meer samen te werken kan Eindhoven een plek worden waar iedereen een goed leven kan leiden en uitgedaagd kan worden op zowel intellectueel als creatief vlak. Iedereen die betrokken is bij Techniek, Design en Kennis, maar ook het bestuur van de stad en vooral niet te vergeten alle inwoners van Eindhoven, vormen en maken onze stad.

Design Academy Eindhoven en ikzelf willen dan ook actiever zichtbaar zijn dan ooit, zodat we gezamenlijk aan de slag kunnen. We beseffen maar al te goed dat aandacht voor verbinding en communicatie nu meer dan ooit van essentieel belang is. Alleen op die manier kan design de toegevoegde waarde bieden die zo cruciaal is in de ontwikkeling die Eindhoven momenteel doormaakt.

Raf de Keninck

Directeur Design Academy Eindhoven

Directeur Design Academy Eindhoven Raf de Kenink is als Vlaming woonachtig in Veldhoven. Naast design is muziek zijn grote passie. Raf volgde een opleiding aan het Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen. Hij is dirigent en klarinettist, heeft zijn eigen bedrijf KingsMusic en was sectorleider Muziek aan de Fontys Hogeschool voor Kunsten in Tilbrug. Voor de vorming van zijn visie op design volgde hij lessen aan de DAE. Hij gelooft in de kwaliteiten van Brainport in combinatie met het optimisme van de regio!