Column Jin: Hoe integreer je in Nederland?

| Jin Chen

Integreren in een nieuw land kan een enge én moedige opgave zijn, maar met een positieve instelling en doorzettingsvermogen kun je er een lonende levenservaring van maken #yolo. Neem dit van mij aan, Jin Chen, een doorgewinterde reiziger die de afgelopen 35 jaar heeft gewoond en geïntegreerd in China, België, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Ik werk als internationaal belastingadviseur bij Crowe Foederer en coach internationale klanten over hoe ze mentaal gezond kunnen blijven als ze hun bedrijf internationaal uitbreiden.

Toen ik naar Nederland verhuisde, was het eerste dat ik leerde de Nederlandse cultuur en de mensen kennen. Het gaat niet alleen om het dragen van op maat gemaakte klompen of alleen met andere expats omgaan en in je bubbel blijven. Voor een succesvolle carrière en een succesvol leven in Nederland moet je echt de Nederlanders leren kennen. De Nederlandse taal leren is een uitstekende manier om te integreren. Ik moet toegeven dat mijn Chinese moeder de beste manier heeft gevonden. Neem een Nederlands maatje en leer hem/haar je moedertaal, in mijn moeders geval het Mandarijn. In ruil daarvoor oefen je Nederlands en maak je indruk op je maatje door bitterballen en een biertje te bestellen in het plaatselijke café.

En als het gaat om het maken van vrienden, is lid worden van een lokale club of groep die gerelateerd is aan je persoonlijke interesses een geweldige manier om Nederlanders te ontmoeten. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. De mogelijkheden in Nederland zijn eindeloos! Maak een verschil voor ouderen, daklozen, vluchtelingen, natuur, cultuur of kunst. Daarnaast is het een geweldige manier om persoonlijke groei te bereiken en je meer thuis te voelen in Nederland. 

Tegelijkertijd moeten veel expats wennen aan de Nederlandse balans tussen werk en privé. Nederlanders zijn meesters in het zorgen voor hun mentale en fysieke gezondheid. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat dit ook de reden is waarom Nederland het grootste aantal innovatieleiders herbergt. Nederland staat op vierde plek in Europa en op de vijfde plaats wereldwijd. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mijn cliënten graag in Nederland wonen.

Last but not the least is het belangrijk te beseffen dat Nederlanders direct kunnen overkomen, wat vaak als een schok wordt ervaren door nieuwkomers, vooral buiten Europa. Nederlanders praten vaak met goede bedoelingen. Vat het dus allemaal niet te persoonlijk op als je Nederlandse collega je opbouwende feedback geeft. Wees gewoon direct en deel je eerlijke mening. Goede discussies kunnen leiden tot nieuwe ideeën!

Kortom, integratie in Nederland kan een enorme uitdaging zijn, maar ook een leuke en levensveranderende ervaring. Vergeet niet de Nederlandse cultuur te omarmen, nieuwe lokale vrienden te maken, Nederlands te leren en natuurlijk te fietsen. Vergeet niet om onderweg voldoende stroopwafels en bitterballen te eten.