Column Jin: De unieke sterke punten van Europa omarmen: inzichten vanaf een culturele brug tussen China en Nederland

| Jin Chen

Omdat ik zowel in China als in Nederland heb gewoond, maak ik me toch wat ongerust over Europa’s vermeende afname van macht, invloed en rijkdom. Terwijl Europeanen vooral uitblinken in lifestyle-industrieën, heb ik zorgen over ons wereldwijde concurrentievermogen in vergelijking met de Verenigde Staten en China. In deze column sta ik stil bij de onderscheidende, sterke punten van Europa, de behoefte aan ambitie en de gevolgen van zelfgenoegzaamheid. Vanuit mijn perspectief.

Puttend uit mijn ervaringen in zowel China als Nederland, herken ik het ongeëvenaarde succes van Europa’s lifestyle-industrieën. De rijke geschiedenis, de diverse culturen en de iconische bestemmingen van het continent trekken wereldwijd miljoenen toeristen. Frankrijk is al dertig jaar het meest bezochte land ter wereld. Met 89,4 miljoen internationale toeristen in 2018 overtrof het land Spanje (81,8 miljoen), de VS (76,9 miljoen) en China (60,7 miljoen). Bovendien beheersen Europese luxemerken een aanzienlijk deel van de wereldmarkt. Europese voetbalclubs, hoewel beïnvloed door investeerders wereldwijd, blijven de sport domineren. Deze prestaties illustreren het vermogen van Europa om boeiende ervaringen te creëren en tot de verbeelding te spreken van mensen over de hele wereld.

Er is echter behoefte aan een dringende roep om grotere ambities voor de Europese landen. Om te gedijen in het veranderende mondiale landschap moet Europa een mentaliteit ontwikkelen die innovatie, ondernemerschap en economische groei bevordert. Door beleid te stimuleren dat investeringen aanmoedigt en talent koestert, zoals in de VS en China, kan Europa het voortouw nemen bij het creëren van welvaart en technologische vooruitgang. Voortbouwend op zijn omvang en economisch potentieel heeft Europa de kans om het wereldtoneel actief vorm te geven en de perceptie van achteruitgang om te buigen.

Mijn multiculturele ervaringen hebben me bewust gemaakt van de potentiële zelfgenoegzaamheid die voortkomt uit de allure van Europa. Zonder een gevoel van concurrentie is er het risico op stagnatie en een gebrek aan gevoel van urgentie om structurele uitdagingen aan te pakken. Europeanen zitten vast in eindeloze discussies en tijdrovende besluitvormingsprocessen. Terwijl Europa verandering moet omarmen. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling, een innovatiecultuur te bevorderen en het nemen van risico’s te ondersteunen. Door digitale transformatie aan te wenden en het concurrentievermogen te vergroten, kan Europa zijn positie in opkomende sectoren waar het momenteel achterop loopt nieuw leven inblazen. Proactieve maatregelen en een toekomstgerichte aanpak zijn van cruciaal belang om Europa’s blijvende welvaart en wereldwijde invloed te borgen.

Dus als persoon die met verschillende ondernemers van buiten Europa praat, is dit de kritiek en de zorg die ik herken. Europa zou zijn behoefte aan meer ambitie en internationaal talent moeten erkennen. Het succes van Europa in de lifestyle-industrie valt niet te ontkennen, maar het moet naar méér streven. Alleen door innovatie te omarmen, het concurrentievermogen te bevorderen en zelfgenoegzaamheid te vermijden, kan Europa een welvarende toekomst bouwen en zijn positie op het wereldtoneel versterken. Wat denk jij?