Muziekgebouw Eindhoven presenteert veelbelovend programma

Jeroen Smits werkt al geruime tijd als programmeur Klassieke Muziek bij Muziekgebouw Eindhoven. Op 16 april start de verkoop van de klassieke series voor het seizoen 2022/2023. Jeroen licht alvast een tipje van de sluier op: welke concerten mogen we absoluut niet missen en waarom niet?

Jeroen is trots: ‘Ondanks dat het programma lastig tot stand kwam door annuleringen, aanpassingen, verplaatsingen en andere moeilijkheden, is het een heel mooi seizoen geworden. We werkten in de waan van de dag in plaats van dat we vooruit konden plannen. Toch is het weer gelukt om geweldige namen te boeken en lang gekoesterde wensen in vervulling te laten gaan.
Zo wordt op 2 oktober Purcells Dido and Aeneas concertante uitgevoerd door de Early Opera Company, een Brits gezelschap gespecialiseerd in barokopera’s. Dido wordt gezongen door de Britse Dame Sarah Connolly, de beste mezzosopraan van dit moment! Een perfecte combinatie waar ik heel blij mee ben. Ik had dit al heel lang op mijn verlanglijstje staan, bij mijn weten is het werk de afgelopen 20 jaar nooit bij ons uitgevoerd.

Verrassende aanraders
Een absolute aanrader voor mensen die nog niet zo bekend zijn met klassieke muziek is de serie Internationale Toporkesten. Die serie bevat beroemde meesterwerken, uitgevoerd door topsolisten waaronder violiste Janine Jansen. Op 12 oktober start Muziekgebouw het seizoen met de Enigma variaties van Elgar (bekend van Land of Hope and Glory), uitgevoerd door London Philharmonic Orchestra. Het bruisende Chineke! Orchestra speelt de Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’, een van de meest geliefde meesterwerken uit het repertoire. We eindigen het seizoen met Mahlers monumentale tweede symfonie, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest met medewerking van wederom Sarah Connolly.  Het meest verassend wordt het concert met St. Louis Symphony Orchestra, met als solist Vikingur Ólafsson. Hij speelt het pianoconcert van Grieg maar zal dit ongetwijfeld op een geheel eigen wijze uitvoeren. Als hij speelt zit het publiek op het puntje van zijn stoel. Zijn optreden wordt beslist bijzonder en verrassend!

Verrassend anders is ook Pynarello, oftewel het rebellencollectief. Klassieke muziek kan anders, avontuurlijker, spontaner en directer. De musici spelen zonder dirigent en zonder bladmuziek. Je denkt: ‘boeien, wat maakt mij dat uit,’ maar juist dat gegeven zorgt voor spontaniteit en interactie met het publiek. Pynarello treedt drie keer op in het Muziekgebouw met nieuwe en verrassende invalshoeken. Een van de concerten is een alternatief concert voor de passietijd.

Wil je een nieuwe generatie musici ontdekken, volg dan de serie Internationale Prijzen & Awards, bestaande uit de mooiste kamermuziekprogramma’s, uitgevoerd door winnaars van de grote internationale concoursen en muziekprijzen. Hoewel velen van hen aan het begin van hun carrière staan, is hun niveau vaak verbluffend. Neem als voorbeeld de pianist Juan Pérez Floristan. Het bijzondere is dat Muziekgebouw Eindhoven fungeert als een soort opmaat of springplank naar de grote concertzalen in de hele wereld waar deze jonge musici soms een half jaar later te horen zijn. Wanneer ze nog geen management hebben, benader ik ze via facebook of instagram. Ik ben er dus vroeg bij.

Ik kijk ook uit naar het concert van Daniël Ottensamer, soloklarinettist bij de Wiener Philharmoniker, op 13 april 2023 in de serie Meesters van de Kamermuziek. Ottensamer speelt samen met cellist Stephan Koncz en pianist Christoph Traxler. Deze drie topmusici hebben zich toegelegd op het repertoire voor klarinettrio. Voor Decca nemen zij alle werken op voor deze bezetting. Bij ons spelen ze onder andere Brahms, een van de mooiste werken voor klarinettrio.

Nu hebben we het nog niet gehad over de serie Internationale Topkoren. Hierin staat de ongeëvenaarde Britse koortraditie centraal met concerten van Voces8, Tenebrae en de legendarische Tallis Scholars. Muziekgebouw presenteert echt veelbelovende concerten dus. Het zijn er te veel om op te noemen.’

Vanaf maandag 28 maart is het nieuwe programma te vinden op de website van het muziekgebouw.
De verkoop van de klassieke series start op 16 april.

Ga naar de website van het muziekgebouw