Eindhoven door de ogen van Arjen Heus

Arjen Heus noemt zichzelf stadsmaker. Met zijn bedrijf PLYGRND combineert hij social en urban design. Hij werkt samen met buurtbewoners aan een leukere leefomgeving, en probeert meer ontmoeting en beweging in de openbare ruimte te bewerkstelligen. Als sociaal-maatschappelijk ondernemer is Heus, net als zijn kernteam van vijf freelancers, idealistisch en gedreven. Zozeer dat hij, om kosten te besparen, na 7 jaar op de Kleine Berg weer even bij zijn ouders in Veghel is ingetrokken.

DRINKS Ik houd van plekken met een fijne vibe, waar je een beetje kunt hangen en kletsen met elkaar. Daarvoor ga ik naar de Kazerne, Calypso, de Hoogste Tijd, Natlab of Onder de Leidingstraat.

DINNER Tja, mijn moeder kookt superlekker en keigezond. Als ik dan toch uit eten ga wordt het de King Thai aan de Sint Bonifaciuslaan of Altinşiş aan de Kruisstraat. De Burger vind ik ook fantastisch. Ik maak regelmatig gebruik van Deliveroo, omdat ik nog zit te werken rond etenstijd. Een maaltijd met een klein biertje, heerlijk!

ART Ik ben erg designminded. De Dutch Design Week is voor mij een mekka. En wat Annemoon Geurts in de Kazerne doet is indrukwekkend. Met andere kunst had ik dat gevoel wat minder. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik al vijf jaar in Eindhoven woonde en nog nooit in het Van Abbemuseum was geweest. Toen ben ik lid geworden van de Young Art Crowd, iedere maand een bijeenkomst waarop over kunst wordt gesproken. Sindsdien kom ik er veel vaker. MU vind ik ook heel interessant, ook vanwege de snelle wisseling van exposities.

MUSIC Ik ben van de underground muziek. Maar ik kan naar van alles luisteren en helemaal losgaan op hip hop en techno. Ik bezoek concerten en feestjes in het Stroomhuisje, het Ketelhuis, overal. En ik ben ontzettend blij met Spotify.

CITY Eindhoven is heel tof, de stad loopt voorop en bruist. De combinatie van stadse kwaliteit en dorpse persoonlijkheid geeft de stad haar ziel. Ik ben ook blij met de keuzes die zijn gemaakt rondom branding en identiteit: de stad staat voor technologie en design. Maar goed, ik zit in dat wereldje. Ik vraag me weleens af: de mensen in Woensel en Gestel, wat vinden zij ervan? De stad is niet alleen de High Tech Campus en de Design Academy, maar ook DAF, de Bennekel en PSV. Daarom vind ik Glow een goed voorbeeld van een evenement voor iedereen. De Dutch Design Week wordt ook steeds toegankelijker.

IN JANUARI Eindhoven door de ogen van Wikke Peters, cultuuraanjager CKE