Eindhoven door de ogen van Claire Kruijssen

Claire Kruijssen wordt ook wel ‘het culinaire geweten van Eindhoven’ genoemd. Claire, al haar leven lang in de Eindhovense horeca en altijd met eten bezig, vindt dat wel een leuke titel. ‘Maar vooral ben ik gastvrouw, dat is het allerleukste aan mijn werk.’ Kruijssen runt op Sectie C in Tongelre SectieClaire, een restaurant/kookstudio voor groepen. Voorheen had zij Claire Culinair, ook een restaurant/kookstudio en later restaurant Claire op de Kleine Berg. “Veel mensen denken dat ik Claire Culinair weer heb opgepakt, maar deze zaak heb ik destijds met naam en al verkocht, dus we bestaan vreedzaam naast elkaar.”

DRINKS Voor een koffie of een smoothie ga ik naar The Corner op de hoek van de Grote Berg/Bergstraatje. Niks is teveel voor Yamani, als je ergens trek in hebt bereidt hij het à la minute. Vers en simpel, prima. ’s Avonds ga ik graag naar de Bodega van Zarzo aan de Geldropseweg. Je kunt daar goede wijn per glas krijgen, heerlijk.

FOOD Ik blijf even bij Zarzo, want hij is toch wel de echte culinaire held van Eindhoven. Na een glas in de Bodega kun je eten bij Sun by Zarzo ernaast, of je doet het andersom natuurlijk. Al die zaken van hem kloppen, er is gastvrijheid en het hele personeel heeft de neus dezelfde kant op. Verder is de Downtown Gourmetmarket een leuke plek, vooral met kinderen. En voor de lunch ga ik graag naar Piet Hein Eek. 

MUSIC Ik ben van de klassieke muziek, vooral opera, en lid van de Bachvereniging. Opera’s zijn natuurlijk het mooiste in de oude operagebouwen. Die ga je niet in het Parktheater zien, maar bijvoorbeeld in Antwerpen. 

ART Mijn favoriete museum is Voorlinden in Wassenaar. Maar ik ben ook trots op het Van Abbemuseum. Deze twee hebben iets gemeen: een prachtige tuin van de hand van Piet Oudolf. Ik ben de dochter van een tuinman en ik zie dat deze tuinen het hele jaar door mooi zijn. Nu gaan er geruchten dat de tuin van het Van Abbemuseum wordt omgeploegd vanwege de bouw van appartementen, zo zonde!  

THE CITY Ik ben een echte Eindhovense taart, geboren op de Geldropseweg en niet van plan hier ooit weg te gaan. Veel mensen doen negatief over deze stad. Qua schoonheid kun je hem natuurlijk afkraken, maar het bruist hier steeds meer. Dat vertel ik ook altijd aan mijn uitgevlogen vriendinnen die een beetje lacherig doen over Eindhoven. Ik weet nog goed hoe de Kleine Berg was toen ik daar begon: ik zat tegenover een seksshop en een shoarmazaak. En moet je nu kijken!

November-editie Eindhoven door de ogen van Bart Houben.