Eindhoven door de ogen van Iris Minkenberg

Iris Minkenberg is eigenares van Deense Kroon, de winkel in de Willemstraat die kleding, schoenen, accessoires en meubelen verkoopt uit Denemarken. Iris, zelf van huis uit designer, voelt zich sterk aangetrokken tot het minimalistische en de hoge kwaliteit van Scandinavische ontwerpen. Omdat ze ook een passie heeft voor het kleinbedrijf, hoefde ze niet lang na te denken toen ze Deense Kroon twee jaar geleden kon overnemen. “In deze tijd van internetwinkelen is het heel mooi om mensen mensen naar je winkel te krijgen.’’

DRINKS Overdag ben ik vaak bij DENF coffee hier aan de overkant te vinden, de lekkerste koffie van Eindhoven en een bijzonder concept door de eigen branderij. ’s Avonds ga ik voor een biertje naar The Little One, Hoogste Tijd of Calypso. Dat zijn alle drie cafés met het gevoel van een bruine kroeg. Ik voel me er thuis als in een huiskamer. Een beetje kneuterig, maar dat vind ik juist leuk.

DINNER Ik ga graag net even buiten het centrum voor een hapje. Gusto in de Gestelsestraat is gezellig, weer die huiskamersfeer en heel leuke mensen. De Pizzaplaats aan de Leenderweg is mijn adres voor een snelle pizza, zo’n beetje om de hoek van waar ik woon en met een leuk terras. Dat geldt ook voor het Ketelhuis op Strijp S. En als ik eens zin heb om exotisch te eten, ga ik naar Flavor and Spice, de toenmalige Afghani & Zo, aan de Bleekstraat.

MUZIEK De Effenaar is soms leuk voor een concert, maar doorgaans ben ik al tevreden met een dansje in de kroeg. Bij Hoogste Tijd gaan na 12 uur de tafeltjes aan de kant en dan is het swingen.

ART Het Van Abbemuseum is natuurlijk prachtig, ook de locatie. Ik loop er ieder jaar wel een keer binnen. Als designer word ik blij van de Dutch Design Week, ik verzamel het hele jaar energie om die week zoveel mogelijk mee te maken. Verder laat ik me een beetje leiden door wat er op mijn pad komt, ik heb geen lijstjes met dingen die ik wil zien of meemaken. Zo ben ik laatst bij een fototentoonstelling terechtgekomen bij De Bank tegenover het stadhuis, heel mooi.

THE CITY Ik ben als student vanuit Sittard naar Eindhoven gekomen om aan de TU/e te studeren. Met uitzondering van een jaar Rotterdam voor mijn Master, ben ik altijd in Eindhoven gebleven. Rotterdam is een heel gave stad, internationaal ook, maar ik houd van het dorpsgevoel hier. De creativiteit, het ondernemersklimaat en natuurlijk alles wat er gebeurt op het gebied van design maken Eindhoven mijn stad. Maar ik zou ook wel een tijdje in Kopenhagen willen wonen...

maart-editie Eindhoven door de ogen van Daan Verleg, eigenaar van DENF coffee.