Lonny van Ryswyck

| Kika Marquardt

Ontwerper Lonny van Ryswyck is gezegend met een pioniersgeest en een enorme dosis natuurlijke energie. Samen met Nadine Sterk richtte ze AtelierNL op in de Bergmann Kerk. Bekend van het KleiServies en ZandGlas, waar lokaal gewonnen klei wordt gebruikt voor keramiek en wild zand voor glasproductie. Naast haar werk als kunstenaar is ze ook docent aan de Dutch Design Academy en was ze ambassadeur van Dutch Design Week 2017.

In zand en andere natuurlijke, ruwe materialen vond Lonny haar vorm van artistieke expressie, om aandacht te vestigen op onze grootste schat, de aarde. Zij creëert er keramiek en glaswerk uit, die zij - aangevuld met wetenschap en verhaal – omvormt tot natuurlijk geïnspireerde stukken voor in de huizen van mensen. Met haar werk wil ze de natuurlijke schoonheid onthullen en transformeren door betekenisvolle kleuren en laat zij zien wat vaak aan onze aandacht ontsnapt.

Stad
Muziek geeft mij herinneringen. Mijn favoriete plekken om muziek te luisteren en beleven zijn In to the Great Wide Open op Vlieland en Oerol Festival op Terschelling. In ons Atelier staat vaak klassieke muziek aan, ook wel als achtergrondmuziek. Muziek doet echt wat met me; ik kan er extreem vrolijk van worden en heerlijk op dansen. Zo had ik laatst een feestje midden in het weiland, een Silent Disco. De omgeving, de muziek, dansen in de buitenlucht; Het was echt zo bijzonder.

A Walk in the Park
Nu Igge 1 jaar is loop ik overal, maar toch echt het allerliefst in de Genneper Parken. Mijn verliefdheid voor dit park is ontstaan tijdens Corona. Elke keer is de wandeling weer anders, de natuur verandert en door om me heen te kijken zie ik de schoonheid van de natuur. In 2017 deden we een project met Tom van Duren, we liepen een route door de stad. Ik ben zo blij dat ik van hem heb geleerd om bomen te (her)kennen.

Inclusief en werelds
MU is echt zo’n bijzondere plek, hier kom ik graag. De thema’s die ze laten zien zijn heel relevant. MU biedt een heel breed, verrassend spectrum met altijd dynamische expo’s, zoals nu TimelessTime. Ze zijn zo uniek en zo inclusief, lieten genderverschillen al vroeg aan bod komen. Uit alle landen komen kunstenaars naar MU toe. Ik denk dat heel veel mensen niet beseffen dat de hele wereld in al zijn diversiteit naar MU komt.

Blij van het kleine
Juist het alledaagse maakt me gelukkig, kleine momenten die ik samen met Igge beleef. Het spelen van Igge op een vierkante meter: dat is genieten, genieten in het moment, van niks. Van zitten op het gras en uren kletsen. Ook de onverwachte ontmoetingen met buren en vrienden zijn typische happy moments.

Buiten zijn
Ja, films, maar wel graag mėt iemand. Idfa, feel-goodmovies; omdat ik zo in de film opga, kan ik het heel spannend vinden. Films die iets verder durven te vertellen hebben mijn voorkeur. En ik let ik op hóe iets gefilmd is, dat kan een film echt mooi maken. In ‘The Hours’ word ik meegenomen op een intrigerende reis door de levens van drie vrouwen in verschillende tijdperken. De manier waarop de film de complexiteit van menselijke relaties en de zoektocht naar identiteit verkent, vind ik zowel ontroerend als inspirerend.

Uit eten en drinken
Mijn grote favoriet is Residence of the People in de Kerkstraat. Daar geniet ik volop van de heerlijke Thaise gerechten van Waew, een waar smaakavontuur! De unieke sfeer maakt het plaatje compleet. En natuurlijk Guilty Pleasures - hun huisgemaakte friet en snacks, bereid met lokale producten, zijn gewoonweg onweerstaanbaar.

Lonny in Oktober
TimelessTime bij MU Hybrid Art House heeft vanaf 24 september een nieuwe expositie. Deze zal ik zeker gaan bezoeken. Tijdens DDW is het voor mij niet altijd mogelijk om te dwalen over strijp en in de stad. Je zult me tijdens DDW vooral treffen in ons Atelier in de Bergmannkerk.