Eindhoven door de ogen van Nob Ruijgrok

Ontwerper Nob Ruijgrok runt op sectie C Werkplaatswerk, waar kunstenaars, designers en andere creatieven werkruimte kunnen huren. Op die manier kunnen ze hun projecten realiseren zonder dat ze veel kosten hoeven maken voor het opzetten van een eigen werkplaats. Ruijgrok, die tot enkele jaren geleden een ontwerpersduo vormde met Piet Hein Eek, werkt daar ook aan zijn eigen meubelcollectie. 

DRINKS Toen de kinderen kleiner waren gingen we regelmatig naar het paviljoen in de Genneper Parken, daar konden ze lekker spelen. We komen er samen nog steeds, je kunt er lekker in de zon zitten en het ligt een beetje verstopt. Ik ga ook weleens naar Calypso, dat heeft een relaxte sfeer, en naar Vascobelo aan de Grote Berg voor de lekkerste koffie.

DINNER Wij houden zelf erg van koken, uit eten gaan valt dan snel een beetje tegen. Lekker eten kan je bij Piet Hein Eek natuurlijk, Radio Royaal en het Ketelhuis op Strijp S. Downtown Gourmet Market vind ik een heel leuk concept. Ik was onlangs bij Emma, dat ziet er ambitieus uit, ik vind het mooi om dit soort initiatieven te zien in Eindhoven en ben erg benieuwd hoe zich dat ontwikkelt. Wat ik ook al heel lang doe: sushi aan de lopende band bij Yokohama tegenover het station, als ik even snel en toch ook behoorlijk wil eten. 

MUSIC Ik ben onlangs naar een optreden van Vintage Trouble geweest in de Effenaar. Echt leuke muziek, maar dat dringen in een zaal tussen zoveel mensen is niks voor mij. Zeker niet als er dan van alles aan gedaan wordt om het publiek in een jubelstemming te krijgen. Ik ga graag naar het muziekgebouw naar klassiek of Jazz, Ibrahim Maalouf was daar fantastisch.

ART Kunst in Eindhoven is voor mij vooral ook design. De presentaties in Kazerne bijvoorbeeld zijn van hoge kwaliteit. Ik kom ook wel in het Van Abbemuseum, maar daar schrok ik de laatste keer van de enorme explosie van kunst. Het was voor mij te veel, geen rustpunten. Ik ga vaker naar De Pont in Tilburg, dat vind ik een heel fijn museum.

THE CITY Ik kwam in 1986 naar Eindhoven om te studeren aan de Academie voor Industriële Vormgeving, in die tijd had ik niks met de stad, ik vond hem vooral lelijk. Als je iets wilde vertrok je zo snel mogelijk naar de randstad. Maar waar eerst mooie oude gebouwen platgegooid werden, worden nu woningen en werkplekken gerealiseerd. Eindhoven is getransformeerd van een duf Philipsdorp in een dynamische, bruisende stad waar het voor creatieven in design en technologie aantrekkelijk is om je te vestigen. Dat vind ik een geweldige ontwikkeling, ik voel me hier nu echt thuis. De keuze voor design betekent ook dat andere kunstvormen, zoals theater, bijna verdwenen zijn en dat is jammer.

JUNI-EDITIE Eindhoven door de ogen van Soraya Viana Ferreiro.