Eindhoven door de ogen van Peter Nagelkerke

Peter Nagelkerke (74), voormalig senior vice president van Philips Design, verrijkt als kunstenaar stad en streek met beeldhouwwerken. Als expert en organisator heeft hij zich de afgelopen jaren ingezet voor onder andere het project Cultuur in Brainport, zorgorganisaties en gilden. Hij is officieel Vriend van de Stad Eindhoven en ridder in de orde van Oranje Nassau. Door het ziekbed en overlijden van zijn vrouw Margaret een half jaar geleden is het van uitgaan niet veel gekomen de afgelopen periode, maar: “Ik pik het langzaam weer op.” De fijnste plekjes om uit te gaan vormen, hoe kan het anders na 35 jaar, een keten van herinneringen aan haar.

DRINKS In de Trafalgar Pub ging ik met Margaret altijd Guinness drinken, ik ben daar gek op. Met fish & chips, heerlijk! In de Irish Pub kwam ik ook wel om de Guinness. Daarnaast vind ik ook het Rozenknopje en de Gouden Bal fijne cafés.

DINNER Het Oriental Greenhouse heeft topkwaliteit en een fantastische gastvrijheid. Ik woon er vlakbij, ze hebben het afscheid van Margaret georganiseerd in onze achtertuin, er zijn daar zoveel mensen zo aardig voor ons geweest. Bij Parkzicht aten we altijd overheerlijke zeetong, het liefst op het terras. Dat was de laatste keer dat ze buiten was. En naar de Rozenknop of de Meiboom in Aalst gingen we voor mosselen. Brabantser kan niet, maar dat vind ik juist heel leuk. Voor een goede steak ga ik naar Rodeo in de Dommelstraat.

MUSIC Er zijn vaak leuke optredens in de Van Doorne kiosk. Ik probeerde zo vaak mogelijk naar de optreden van Ad Maas te gaan in Kraaij & Balder. Een goede vriend, de avond voor zijn overlijden heb ik hem nog in mijn armen gehouden. Verder vind ik het Tunafestival altijd leuk. En waar is trouwens Fiesta del Sol gebleven?

ART Ik ben trots dat ik de jaarlijkse kunstmarkt destijds nieuw leven heb mogen inblazen in het Karel Vermeeren plantsoen. Jammer dat deze, tegenwoordig op het Wilhelminaplein, dit jaar is afgelast. Het barst van het talent in de stad: Bart Hess, Mooniq Priem, John Körmeling, ik kan nog wel even doorgaan.

THE CITY Vincent van Gogh werkte hier, Eindhoven kan daar veel meer mee doen. Ik heb grote bewondering voor Strijp-S, het Trudo management, en voor de aspiraties van Piet Hein Eek. Maar ook de burgerinitiatieven in de wijken als het Wasven in Tongelre en de Genneper Parken zijn de moeite waard. Waar ik niet over uit kan is die busbaan dwars door de stad, de laagste Chinese muur ter wereld. De uitvalswegen zijn nu gevaarlijke tweebaans dorpsstraten, die het bezoekers en expats onmogelijk maken om van en naar de High Tech Campus te komen, laat staan naar de binnenstad. Daardoor ontstaan vele files en nog meer vervuiling. Hoezo moderne aantrekkelijke stad!