Eindhoven door de ogen van Daan Verleg

Daan Verleg is de oprichter van DENF Coffee Eindhoven, de koffiebar en -branderij die nu bijna drie jaar gevestigd is aan het Clausplein. Wat begon als een pop-up bij de herenkledingwinkel van Nils Wildenberg, groeide via het TAC uit tot een begrip in de stad. Waar de letters in DENF voor staan, houdt Daan voor zichzelf, behalve de eerste dan. “De andere zijn namen van mensen die belangrijk voor mij zijn en mij inspireren, zelf weten ze genoeg.”

DRINKS Ik kom niet aan veel dingen toe buiten het werk. Ik doe eigenlijk vooral het rondje werk-supermarkt-huis. Een enkele keer ga ik een biertje drinken met vrienden bij Van Moll, ik heb daar ook weleens bier gemaakt met koffie als ingrediënt. Bij restaurant 1910 kun je goed op het terras een glas wijn drinken en op vrijdag is De Gaper leuk.

DINNER Voor mij is Thym, voorheen restaurant Parkzicht, al heel lang een fijn plekje. Het is er groen, je kunt er heerlijk in de zon zitten. De verbouwing is goed geslaagd en heeft het nog mooier gemaakt. Het is bij mij in de buurt, ik spreek er ook weleens zakelijk af. In de stad vind ik ook 1910 fijn, en als ik alleen ben en snel iets moet eten ga ik biologische frieten halen bij Rpel of naar op de Down Town Gourmet Market. Even zitten en weer door, ideaal.

ART Ik ben een theaterliefhebber, vooral cabaret zie ik graag. Aan het begin van het seizoen leg ik zes tot acht voorstellingen vast, dat is maar goed ook want anders kwam het er niet van. Ik wil nog ooit een opera zien. En ik houd van Franse cultfilms, daarvoor ga ik regelmatig naar NatLab.

MUSIC Ik houd van jazz, ik zou vaker optredens willen bezoeken. De jazzbijeenkomsten’s zaterdags in het Muziekgebouw zijn heerlijk. Vroeger vond ik de Effenaar en Pand P wel leuk, nu kan ik niet meer zo goed tegen massale evenementen. Ik ga nu liever naar een lezing of iets kleinschaligs, zoals laatst in de bibliotheek over de School of Life. Da’s geen muziek natuurlijk, maar dat komt er dan zo langzamerhand voor in de plaats.

THE CITY Ik ben van oorsprong een Heezenaar. Eindhoven was voor ons dé stad vroeger. En eigenlijk is het dat nog steeds. Ik houd van beweging en verschillende talen. Dat kun je hier allemaal beleven. Over vijf jaar is de stad weer totaal anders dan nu. Zo kijk ik enorm uit naar het park dat bij ons voor de deur op het Clausplein wordt aangelegd, het wordt helemaal groen. In Den Bosch bijvoorbeeld blijft alles hetzelfde, daar zou ik doodbloeden. Nee, ik houd van de snelheid in Eindhoven, dit is mijn plek. Vroeger dacht ik: ik ga in het buitenland wonen, maar nu niet meer.

mei-editie Eindhoven door de ogen van Ronald van Beers, cocktailcateraar.