Eindhoven door de ogen van Stefan de Bever

“De mensen die bij ons komen weten vaak precies wat ze willen, maar soms ook helemaal niet.” Aan het woord is Stefan de Bever. “Architecten moeten een brede kijk op ruimtelijke vraagstukken hebben, voor professionele opdrachtgevers en particulieren. Ook is duurzaamheid een veel belangrijker thema geworden. Dankzij de vele opdrachten en de complexiteit ervan vervullen wij steeds meer de rol van expert en regisseur. De laatste jaren is het voor ons professioneel gezien alleen maar leuker geworden.”

Drinks
Wij wonen hartje stad, koffie bij Vascobelo is vaste prik. Zowel de koffie als het personeel is fantastisch. Voor een goede fruitjuice: Lucifer aan de Kleine Berg. Berlin bar is een fijn cafeetje, of eigenlijk een ginbar, en borrelen doen we ook graag bij De Kazerne vanwege de sfeer. Voor mij geldt: ik wil eigenlijk het gevoel hebben dat ik bij iemand over de vloer kom, niet dat het horeca is. Dat hebben deze gelegenheden wel gemeen.

Dinner
In de Bergstraat zit sinds een paar maanden Aprazível, waar je fijne en gezonde tapas kunt eten. Verder gaan we voor goede standaardkwaliteit nog wel eens naar de Griek in de Kerkstraat. Ik houd van informeel eten, zaken waar het gemakkelijk en toegankelijk is, zonder protocol. Dus ook van eetcafé’s waar je lekker kunt doorborrelen, zoals Bommel op de Kleine Berg.

Music 
De Effenaar. We hebben met een groep vrienden een abonnement, we gaan elke maand en laten ons verrassen. Dat kan zijn door Candy Dulfer, De Dijk of alternatievere muziek. Ik ga ook graag naar festivals in parken.

Art 
Ik houd van alles wat met innovatieve kunst en design te maken heeft. Ik zit in het bestuur van de Vrienden van het Van Abbe en ik probeer het werk van kunstenaars uit de regio bij te houden. Velen van hen ken ik persoonlijk. Ik ga vaak naar Galerie Nasty Alice en naar Antwerpen. De Documenta in Kassel (iedere vijf jaar) sla ik ook niet over. In juli ben ik op vakantie. Waar ik altijd maanden van tevoren naar uit kijk, is de Maker Fair in het Klokgebouw: fantastisch. Je kunt daar zien hoe innovatief we in Eindhoven bezig zijn in de maakindustrie. Van treintjes tot tasjes, alles is er. 

The city 
De stad brengt mij veel. Met zijn allen zijn we bezig om er een heel leefbare stad van te maken, dat is een mooi gevoel. Met het bureau werken we momenteel aan een nieuw clubhuis op de Eindhovensche Golf en een multifunctioneel gebouw op Strijp S. Zo maken we deel uit van de vernieuwing. Ik ben twintig jaar weg geweest, heb in Delft, Amsterdam en New York gewoond, maar hier gaat het nu gebeuren. De komende twintig jaar voltrekt zich een metamorfose. Ik ga alleen nog weg om in de woestijn van Midden-Amerika te wonen.

September-editie Eindhoven door de ogen van Iris Desauw.