Eindhoven door de ogen van Steye van Dam

Steye van Dam trekt het land door voor zijn activiteiten als spreker, acteur, presentator, vlogger en wat allemaal nog meer zijn pad kruist. Op dit moment heeft het spreken voor gezelschappen over ‘omdenken’ de overhand. “Ik neem het publiek mee in een proces waardoor je van problemen ook demogelijkheden gaat zien.” Verder herkennen de trouwe kijkers van Zondag met Lubach in Van Dam de razende reporter.

DRINKS Ik zit niet zo heel erg in het uitgaansleven in de stad. Ik ben veel weg en ik heb ook kinderen, dus het komt er niet vaak van. Ik hecht ook niet zo aan plekken, ik vind het belangrijker met wie ik ben dan waar we naartoe gaan. Ik drink wel graag een koffietje bij NulZes op het oude NRE-terrein of bij Calypso op het Stratumseind. Óf gewoon thuis in de keuken.

DINNER Ik heb niet zo’n voorkeur eigenlijk. Ik hou van uitgesproken eten, maar ook van gewoon. Ik sta op de lijst van Stampiet, dus als hij kookt dan krijg ik een sms-je. Het is meestal op donderdag bij de Sociale Dienst in de Deken van Somerenstraat. Je kunt van alles verwachten: het is stamppot maar deze kan bijvoorbeeld ook Aziatisch van aard zijn. Je kunt je aanmelden op 06-47035990. Verder haal ik graag Thais eten bij King Thai aan de Bonifaciuslaan, een enkel keertje eet ik daar ook. Die enorme toko bij het Philips Stadion vind ik ook leuk, Amazing Oriëntal.

MUSIC Ik vond carnaval op z’n Frans bij café Bommel altijd erg leuk, het schijnt dat dit nu in Calypso gaat gebeuren. Het is totaal feest; net wat magischer dan gewoon zomaar carnaval. Voor concerten ga ik weleens naar De Effenaar: ik ben een grote Prince-fan, het optreden van Maceo Parker in november kon ik niet voorbij laten gaan. Parker speelde bij Prince en James Brown.

ART Ik zit wat meer aan de productiekant van kunst dan aan dat ik het consumeer. Ik kom gewoon weinig aan kijken toe. Al hou ik van musea en vind ik het Van Abbemuseum te gek.

THEATER Theatervoorstellingen zie ik af en toe bij Natlab. Het leukste in comedyland vind ik Op sterk water, improvisatiecomedy waarbij ik echt last krijg van het lachen. Zo scherp en razend knap, ik hoop dat ze snel weer in het Parktheater komen.

THE CITY Ik heb de Academie voor Drama gedaan, daardoor was ik een van de vele wat theatralere mensen in de stad. Door het vertrek van die opleiding is die sfeer langzaam verdwenen. Dat vond ik eerst jammer, ik kon ook niet wennen aan die design-mensen met hun gesloten boordjes en strakke brillen. Maar zo langzamerhand begin ik van ze te houden. Ik begin hun humor te zien. Er gebeurt veel leuks als je wat verder kijkt. Ik vind het leuk dat de stad zo’n duidelijke identiteit begint te krijgen.

MAART-EDITIE Eindhoven door de ogen van Inez van Vuren.