Eindhoven door de ogen van Wikke Peters

Wikke Peters is ‘cultuuraanjager’ bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE). Wijkbewoners die iets creatiefs willen op een openbare plek in hun buurt, kunnen bij haar terecht. Vaak is ook Woonbedrijf haar opdrachtgever. Wikke haalt er kunstenaars en ontwerpers bij om het creatieve idee uit te werken, zorgt voor ondersteuning en bemiddeling en ze coördineert en regelt financiering.

DRINKS Ik ben een grote fan van het Blue Collar Hotel. De superrelaxte sfeer, de rock ‘n’ roll die er hangt... Het is mijn favoriete hangplek. Verder staan eetcafé Bommel en Het Ketelhuis in mijn top drie. Ze hebben alledrie een zekere nostalgie, dat is wat mij aanspreekt.

DINNER Radio Royaal zit in een gaaf pand en heeft een goede sfeer. Naar de Karseboom ga ik omdat daar eigenlijk alles okee is plus altijd goede vegetarische gerechten, naar Soul Kitchen omdat ik dat een sympathieke onderneming vind en naar Pand P voor de prijs/kwaliteitverhouding.

MUSIC Er is in Eindhoven een chronisch tekort aan goede dansplekken als je ouder bent dan achttien. Ik ben 44 en ik houd van funk. Techno en house zijn niet aan mij besteed. Er zijn tegenwoordig dansavonden in de kelder van de Sociale Dienst aan de Deken van Somerenstraat. Verder is er bij het Rozenknopje regelmatig wel iets te doen: op vrijdag is het vinylavond en op woensdagavond is er Live in de Knop, er wordt dan blues en americana gedraaid. En bij TAC kun je soms dansen en zijn er muziekoptredens.

ART TAC heeft regelmatig leuke exposities. Ik kom ook vaak in het Van Abbemuseum, de tentoonstellingen zijn heel wisselend. Mijn favoriete museum staat eerlijk gezegd in Tilburg: ik houd veel van De Pont. Verder ben ik een groot liefhebber van street art, ik ga vaak in Brussel of Berlijn kijken. Eindhoven wordt ook steeds meer een openbare galerie, gelukkig.

DEZE MAAND De 25ste zijn er de Gendermonologen, een voorstelling van jonge makers in Pand P, dat lijkt me wel spannend. Twee dagen ervoor brengt Vintage Trouble soul en bluesrock in de Effenaar, en op 3 februari ga ik stand up comedy kijken in het Blue Collar Hotel.

THE CITY Eindhoven is misschien niet de mooiste maar wel een gave stad, er kan heel veel en in de culturele sector gunt men elkaar iets. En er is steeds meer street art: een prachtige nieuwe mural vind je achter de Vue-bioscoop. Thema: het meisje en de dood, er staat een skelet op. Best gewaagd, maar het kan. En als ik een project van mezelf mag noemen: bij het Strijps bultje zie je portretten van buurtbewoners, gemaakt met behulp van stenciltechniek.

IN FEBRUARI Eindhoven door de ogen van acteur/theatermaker Steye van Dam