Eindhoven door de ogen van Yvonne Beukering

Yvonne van Beukering richtte ruim tien jaar geleden theatergezelschap Afslag Eindhoven op, dat voorstellingen op locatie brengt. Ze vormt er nu, samen met Gerrie Fiers, de artistieke leiding en regisseert. Daarnaast is ze docent bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten, waar ze regieles geeft.

DRINKS Ik ga graag naar Vascobelo V-bar aan de Grote Berg. Laura Weeteling, die voorheen het restaurant van Piet Hein Eek runde, maakt er de lekkerste taart en koffie van Eindhoven. Verder vind ik het koffiehuisje in de De Jonghlaan in Philipsdorp heel leuk, daar woon ik vlakbij. Dit koffiehuisje zat eerst op Strijp S naast het Ketelhuis.

DINER Bij de Greef op het Trudoplein kun je lekker lunchen. Ik eet ook graag bij ’t Veem, de grote vershal op Strijp S. Je kunt allerlei kleine hapjes combineren. Sri Ganesh is ook een favoriet van mij, een vegetarisch Indiaas restaurant aan de Kruisstraat. Je treedt daar een compleet andere wereld binnen, met ontzettend aardige mensen. En wat we voor het ontbijt nog weleens doen, samen met vrienden, dat is een ontbijtbuffet nemen in het Park Plaza Hotel aan de Geldropseweg. Lekker rustig, er komen bijna geen Eindhovenaren, en niet duur.

MUSIC Woody Veneman speelt live in de voorstelling Onder het Melkwoud, de nieuwste voorstelling van Afslag Eindhoven die afgelopen zomer te zien was op festival Oerol. Woody is een muzikant, componist en illustrator uit Eindhoven. Hij kan in zijn eentje een intiem liedje brengen op zijn gitaar, maar hij kan ook monumentaal klinken als een heel orkest. Hij sluit onze voorstelling met een geweldig zelfgeschreven nummer geïnspireerd op Into my arms van Nick Cave. Samen met Sanne-Samina Hanssen vormt hij het duo Polly & Bruce, dat muziek brengt met landelijke geuren.

ART Wij hebben ons kantoor in Sectie C, waar ook veel kunstenaars hun werkplaats hebben. Nob Ruijgrok springt eruit. Hij maakt meubels van boomstammen, waaronder tafels en verfijnde kasten. Ook andere kunstenaars kunnen zijn werkplaats gebruiken.

THE CITY Ik woon nu dertig jaar in Eindhoven, ik heb veel zien veranderen. In de Bergstraat, waar ik woonde, rukte de stad op. Op zeker moment hoorde ik alleen nog maar airco’s blazen en van die grote SUV’s door het straatje rijden. Toen ben ik verhuisd. Maar goed, er kan veel hier. Met Afslag Eindhoven hebben we heel lang op de hoek van de Paradijslaan en de Grote Berg gezeten, waar nu De Kazerne is gevestigd. Met de gemeente is veel mogelijk. Je krijgt ze wel mee met je plannen, maar je moet eerst aanpakken en lef  tonen. Er is een Bourgondische sfeer in de stad, maar ook een hele nuchtere.

MEI-EDITIE Eindhoven door de ogen van Nob Ruijgrok.