Eindhoven door de ogen van Cees Donkers

Cees Donkers, Eindhovens voormalig stadsarchitect, is nu twee jaar met pensioen. Zijn betrokkenheid met Eindhoven is er niet minder om. Vanuit zijn huis in het Witte Dorp, de buurt die hij samen met anderen in de jaren 70 nieuw leven en gemeenschapszin inblies, fietst hij door de stad en kijkt tevreden terug op wat hij heeft kunnen bewerkstelligen. ‘’Ik ben altijd een beetje een stoute ambtenaar geweest.’’

DRINKS ‘’Wij gaan nooit naar een café, mijn vrouw en ik drinken geen alcohol. Maar wel veel koffie! De plek is het belangrijkst. We gaan het liefst naar de Blob. We noemen dat de cockpit van Eindhoven, je zit op de eerste verdieping en ziet de stad aan je voorbij trekken. De tweede verdieping van dat gebouw zou voor iedereen moeten zijn, vind ik, maar dat is helaas niet meer zo. Verder gaan we graag naar USINE en Onder de Leidingstraat. En de Coffeelovers bij Van Piere: een goede combinatie, boeken en koffie."

DINNER ‘’Uit eten gaan we niet zo vaak, we vinden het leuker om met vrienden hier aan onze tafel te zitten met al onze designspulletjes. De enkele keer dat we gaan is 1910 favoriet, vanwege de gezellige thuissfeer. USINE is ook altijd goed, en als ik designgasten heb gaan we naar de Kazerne of naar Piet Hein Eek.’’

MUSIC ‘’Als ik een feestje organiseer, vraag ik altijd Betty Blue. En het maandelijks concert bij de Oude Rechtbank sla ik niet vaak over. Ik zie graag Bertus Borgers die werkt met jonge mensen, zo iemand voel ik me zelf ook. Ik heb met wat andere oudere jongeren twee dj-cursussen gedaan bij Lady Aïda omdat ik in Moskou helemaal onder de indruk was geraakt van een plaat waarop muziek van Spencer Davis was gemixt met muziek van nu. Wat ik ook te gek vind: The Analogues die de witte dubbelelpee van The Beatles naspelen. In februari staan ze in het Parktheater.’’

KUNST/DESIGN ‘’Ik kom graag in het Van Abbe vanwege de experimentele inslag. Ik ben niet zo van de schilders, maar wel van design en grafisch ontwerp. Ik ga veel naar 06, het ontwerperscollectief op het NRE-terrein, De Kazerne is grandioos, en ook het Natlab met daarbinnen Broet en Baltan vind ik heel interessant.’’

THE CITY ‘’Ik heb een visioen van de stad met twee grote ontwikkelingen: het Park Grote Beek dat het Villa Borghese van Eindhoven kan worden. Het landgoed De Grote Beek, het Philips de Jongh-park en de Wielewaal sluiten zich dan aaneen en worden opengesteld voor iedereen. En aan de andere kant een oostcorridor: de Kanaalzone waarmee je net zoiets kan doen als met de voormalige Strijp-gebieden. Vanaf de Paterskerk, richting NRE, en dan langs het kanaal de stad uit. Dit proces gaat veertig jaar duren, maar de stad gaat dat doen. De spirit is er. Ik kijk ernaar uit!’’