FOCUS #12 Dries Elten

Eindhoven ademt techniek, innovatie, creativiteit, en kent een no nonsens mentaliteit van samenwerken en aanpakken. 
Maar wie zijn de innovatoren op gebied van kunst, fotografie, design en cultuur die vol toewijding en, als het nodig is, met een ongelooflijk lange adem deze stad zo uniek maken? In de maandelijkse rubriek Focus zijn de innovators van de stad het woord. Zij vertellen je wat hen raakt wanneer ze uit zijn in Eindhoven. 

Voor deze editie spraken we met Dries Elten, student aan het HKU en schrijver van het nummer "Oh Eindhoven" dat genomineerd is voor The Sound of Eindhoven.

‘Oh Eindhoven’ door Dries van Elten is door de vakjury genomineerd voor The Sound of Eindhoven. Kijk op 16 juni naar de grand finale en hoor, zie, beleef wiens nummer zal worden gereleased op vinyl en daarnaast ook nog een videoclip mag opnemen. 

Dries van Elten is 21 jaar en student aan de HKU. Een rasechte Eindhovenaar: opgegroeid aan de rand van de Genneper Parken, en zat op het Augustinianum naar de middelbare school. Na afronding nam hij een tussenjaar, waarin hij zijn eerste album schreef. Toen een vriend hem de link doorstuurde voor The Sound of Eindhoven voelde hij zich geroepen om mee te doen.’

Het decor van mijn leven komt voorbij in Oh Eindhoven. Het is een onbewuste weg geweest. Tot The Sound of Eindhoven voorbij kwam, had ik niet door dat ik bezig was met het schrijven hiervan. Het lied is al 21 jaar gemaakt, ik hoefde alleen nog de woorden bij elkaar te plakken. 

Muziek maken is wat ik doe 
Ik was, toen ik jong was, nooit zo enthousiast over de muzieklessen waar ik heen moest. Toen ik op het Augustinianum bij AugPop samen in bandjes muziek leerde maken, werd ik echt enthousiast. Sindsdien doe ik niets anders meer dan muziek maken. Ik componeer, ik mix en ik schrijf. Ik speel Engelstalige muziek in mijn eentje of in een bandformatie. Nederlandstalige muziek maak ik onder mijn eigen naam, zoals nu voor The Sound of Eindhoven. Je kunt mijn muziek vinden onder Dries van Elten, Whiff en Whiff & The Wet Sock People. 

Mojo Vibes is een solo-album onder Whiff, waar veel genres in elkaar overlopen. Voor publiek speel ik deze nummers samen met Whiff & The Wet Sock People. Dat is echt te gek. De urgentie die ik voel is voor mij een voorwaarde om muziek te maken. Is dat er niet, dan kan je ook niet interessant zijn. Ook de replay value is belangrijk. Je wilt een nummer nogmaals horen, de urgentie van een nummer herbeleven. 

Over TSOE
Hoewel ik niet meteen wist wat ik ermee wilde, voelde ik dat ik, als jongen uit Eindhoven, er iets mee moest. Het is zo persoonlijk, gaat zo over Eindhoven. Het voelde daardoor goed om het in het Nederlands te doen en het onder mijn eigen naam te doen. Ik ben dus gaan schrijven, als Dries, als mezelf, als jongen uit de stad. Over mijn melancholische beleving van de straten en verhalen van Eindhoven. Ik heb 99% van mijn tijd in deze stad doorgebracht. Daar kan ik iets over vertellen.