FOCUS #4 Frank Veenstra

Eindhoven ademt techniek, innovatie, creativiteit, en kent een no nonsens mentaliteit van samenwerken en aanpakken. 
Maar wie zijn de innovatoren op gebied van kunst, fotografie, design en cultuur die vol toewijding en, als het nodig is, met een ongelooflijk lange adem deze stad zo uniek maken? In de maandelijkse rubriek Focus zijn de innovators van de stad het woord. Zij vertellen je wat hen raakt wanneer ze uit zijn in Eindhoven. 

Artistiek manager Frank Veenstra van Muziekgebouw Eindhoven is een vereenzelviging van cultuur. Zijn brede interesse en kennis van muziek, literatuur en film maken hem een inspirerende gesprekspartner. Samen met Eindhovens muziekicoon wijlen Ad van Meurs, ‘The Watchman’, stond hij aan de wieg van Naked Song; het singer-songwriterprogramma van het Muziekgebouw. ‘Bij Naked Song gaat het om pure liedjes, de songs waar je in je eentje het verhaal vertelt. Je staat letterlijk naked.’ In Muziekgebouw kan je het hele jaar door genieten van Naked Song-optredens, specials en festival.

Frank Veenstra, geboren in Enschede, woont samen met Yvonne met wie hij een relatie heeft. Samen hebben zij twee kinderen: 'onze dochter is net het huis uit en onze zoon woont nog bij ons.' Frank werkt sinds 14 jaar bij Muziekgebouw Eindhoven, momenteel als Artistiek manager. Eigenlijk is het componeren wat hij doet in zijn werk.

Wat kies je?
Theater / Film
Een echte cultfilm-favoriet van mij is A Clockwork Orange. Tegenwoordig kijk ik veel series. The Wire is er daar een van, maar ook Breaking Bad. Favoriete regisseurs zijn David Lynch, Coen Brothers en Lars von Trier.

Alleen / Samen                      
Samen met mijn vriendin, kinderen, vrienden en collega’s.

Voorgeschoteld / Zelf doen 
 Zelf.

Uit etenUit drinken              
Uit eten. Dat kan ook steeds beter in Eindhoven, waar steeds meer restaurants betere vegetarische gerechten op het menu hebben.

Oh so special
‘Specials plannen we niet, die gebeuren op het moment dat de tijd er rijp voor is en het voor ons klopt. Neem de Naked Song Special rondom Jeff Buckley’s album Grace op 14 december aanstaande (zie pag. 6 red.). Deze singer-songwriter was bepalend voor de muziek van de jaren ’90. Grace verscheen 25 jaar geleden en heeft sindsdien een enorme impact op de muziekwereld en vormde mij ook als musicus en componist. Het begon met een e-mail naar Gary Lucas. Lucas was Buckley’s goede vriend, bandlid en co-writer voor het album Grace; een geweldige muzikant! Ik vroeg hem of hij tijdens Naked Song Special het verhaal van Jeff Buckley wilde vertellen en als special guest wil meespelen in de backing band. Nog geen dag kreeg later een enthousiaste e-mail terug. Dat Gary Lucas zijn verhaal komt delen geeft extra nieuwswaarde en diepgang aan de special. En… niet onbelangrijk, ik heb echt het idee dat we met de aandacht voor Buckley’s Grace een nieuwe generatie musici en luisteraars met deze fantastische muziek in aanraking zullen brengen.’

Mijn focus
‘Ik vind het mooi en belangrijk om mensen met muziek in aanraking te brengen. Dat is toch wel mijn drijfveer. Daarnaast geef ik ook graag musici en makers kansen om iets bijzonders te doen op ons podium. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe muziek en nieuw bijzonder talent. Het publiek, de artiest en de muziek is mijn FOCUS.’

Wie bewonder je?
‘Ik heb wel een paar helden. Zoals Johan Cruijff, misschien wel de meest intelligente en elegante speler ooit, die het voetbal wereldwijd naar een hoger plan heeft getild. Op muziekgebied is dat voor mij bijvoorbeeld David Sylvian. Eerst speelde hij in de band Japan, later solo. Hij is een lyrische en intelligente zanger met een fantastisch melancholisch stemgeluid. Brilliant Trees is een iconisch album van Sylvian. In dit album zit voor mij echt alles wat muziek kan betekenen: het is zeer gelaagde popmuziek maar tegelijkertijd ook heel esthetisch. Met Sylvian zou ik nog wel een keer een mooi project willen doen.’