Mensen kunnen 'jumpen' als ze zich veilig en ontspannen voelen

| Ailén Gamberoni

Ineke Hurkmans staat middenin het Eindhovense culturele en alledaagse leven. Met haar aanstekelijke lach en explosieve energie draagt ze actief bij aan de groei van de lokale gemeenschap, zakelijk, maar ook bijvoorbeeld als DJ. Haar ogenschijnlijk een- voudig concept Jump Movement bevat een gespreksmethode die beweging en verbondenheid in organisaties en groepen creëert.

'Het gaat niet om ons. Het gaat om het script. Het is mijn cadeau aan de wereld en is gratis te downloaden’

Actief in veertien landen heeft Jump Movement al meer dan 700.000 deelnemers bereikt. Een ander bedrijf dat Ineke heeft opgericht, is IamNL (www.iamnl.nu), een startup voor vluchtelingen in Nederland. Van 2017 tot 2020 werkte IamNL aan taalvaardigheid, toepasbare beroepsvaardigheden, mindset en het vinden van kansen op de arbeidsmarkt.

Ineke, jij woon en werkt op Strijp-S, in het hart van de Eindhovense dynamiek. Sinds wanneer leef je in deze stad?
“Ik ben geboren in Lierop en opgegroeid in Milheeze. Voordat ik naar Eindhoven kwam woonde ik in Asten. Ik was een alleenstaande moeder en wilde dicht bij mijn dochter wonen, dus verhuisde ik. Dat is nu meer dan dertig jaar geleden. Ik kreeg een baan als projectleider bij Dynamo. De eerste tien jaar vond ik het moeilijk om me aan te passen. Dat kwam omdat ik in een zogenaamde ‘woongroep’ in de stad verbleef, in een soort eigen bubbel. Toen Philips zijn hoofdkantoor buiten Eindhoven vestigde, voelde dit als een leegte. Al het culturele en sociale leven was zo sterk verbonden met Philips, dat het een diepe wond sloeg in de stad. Dat was het moment waarop er iets in mij veranderde. De transformatie hing in de lucht. Met mijn kantoor verhuisde ik naar Strijp-S, en mijn hart opende zich. Zeventien jaar geleden voelde ik dat het mijn economische thuisbasis zou zijn, en dat is het nog steeds. Tien jaar geleden gingen mijn man en ik er ook wonen. Ik hou van de mensen die hier wonen; de creatieve kracht in de lucht voedt me nog altijd, elke dag. Het herinnert me aan de kleine dorpen waarin ik ben opgegroeid; het laadt me op om er te wonen.”

Hoe is Jump Movement ontstaan?
“Dit gebeurde tijdens een zeer frustrerende fase in mijn professionele leven als consultant. Het werk dat ik deed, was slechts een nummertje op de agenda; ik had nooit het gevoel dat ik bijdroeg aan iets duurzaams. Wat ik wilde was een ruimte creëren, een structuur waar mensen hun antwoorden zouden konden vinden. Daarom begon ik met zes vrienden een sessie rondom delen en luisteren. Verbluffend hoe dat aansloeg: met één pagina script en verschillende sessies bereikten we in vier maanden duizend mensen. Dit was duidelijk een succes. Ik zag hoe krachtig het is om een zelforganiserend systeem te hebben. Wij zijn het niet, het is het script. Essentieel in vorm en filosofie. Het jumpen - springen - is heel eenvoudig; mensen kunnen springen als ze zich veilig en ontspannen voelen. Jump Movement is mijn gift aan de wereld en is gratis te downloaden.”

Je bedenkt en initieert ook nieuwe concepten met tools om je focus of balans te kunnen bepalenals managamentteam bij een organisatie of als individuele interventie.
“Ja, het Engaged Teams-programma. Inter- visiesystemen, culturele veranderingspro- gramma’s, zijn concepten voor organisa- tieontwikkeling die wij gecreëerd hebben. Ik werk ook met Open Space Technology, om grote groepen rondom een complex probleem of uitdaging met behulp van een zelf-organ- iserend programma te laten samenkomen. Ook voor individuen hebben we programma’s ontwikkeld binnen onze Jump Movement Academy.”

Niet Doen; ook dat is een theorie van jou. Maakt me nieuwsgierig, wat houdt die in?
“Niet Doen is de kunst van het op je handen zitten. Je creëert ruimte voor anderen als je niet adviseert, niet stuurt en niet te veel initieert voor anderen, vooral als ze er niet om vragen. Van Doen, Niet Doen en Niets Doen is Niet Doen het middelste standpunt. Wie werkt vanuit het Niet Doen of op handen zit maakt honderd procent verbinding met mensen en wat er gebeurt, maar laat de actie open voor de ander. In een team bijvoorbeeld, stuurt, weet en initieert de manager vaak en wachten de teamleden. Op goedkeuring, op instructies, een opdracht. Als ik praat met managers hoor ik hun frustratie hierover. Maar leren ze hoe ze op hun handen moeten zitten, dan voelen ze dat er meer ruimte voor hun team komt om vanuit de eigen motivatie te beginnen met bewegen. Omdat dit een volledig andere aanpak is, voelt het altijd ongemakkelijk om hiermee te beginnen. Tot het millimeter voor millimeter begint te werken. Ik hou ervan hier met leiders aan te werken! Of met moeders en vaders..., omdat zij ook leiders zijn. De titel van het boek dat ik aan het schrijven ben, luidt: ‘Niet Doen, meer bereiken door minder te doen’.”

Waar haal je al deze energie vandaan?
“De basis van wat ik doe, ligt in Eindhoven. Hier is het mogelijk om jezelf te erkennen en verbindingen te creëren, én bestaat de magie om dingen tot stand te brengen. Ik word uitgenodigd om bij te dragen. Omdat dit vanwege mijn talent en persoonlijkheid is, kan ik mezelf volledig geven en hoef ik het niet ‘te verkopen’. Zo kan ik mijn energie afstemmen op iemand anders en volledig mezelf zijn.”

‘In Eindhoven is het mogelijk verbindingen te creëren, jezelf te erkennen en de magie te laten ontstaan’

Neem je ook de tijd om te reflecteren? Hoe doe je dat?
“Elke dag om half acht begin ik met een online sessie waarin ik samen met een groep mensen de Jump Movement-gespreksmethodologie gebruik. Een snelle, directe en effectieve methodiek om de dag mee te beginnen. Dagelijks is het mijn tweede ‘wake-up’, waardoor ik helder van geest de dag kan beginnen. Daarnaast werk ik vaak met persoonlijke coaches en volg ik trainingen om te leren experimenteren en reflecteren op nieuwe manieren. Ik hou van yoga, kamperen en tijd doorbrengen in de natuur met mijn man. Sinds mijn 23ste ben ik spiritueel bezig, wat me een stabiele basis in mijn bestaan geeft. Mediteren en in de natuur zijn helpen me om mijn geest tot rust te brengen, waardoor ik ruimte creëer om de antwoorden te ontvangen die ik nodig heb. Ik ben nu 61. Ik weet dat ik een diepe verbinding heb met alles om me heen, dat ik altijd kan vertrouwen op het universum wanneer ik op zoek ben naar antwoorden en een diep vertrouwen heb in alles wat er gebeurt. Dingen hebben een reden en ik geloof dat alles wat er gebeurt het enige is dat kon gebeuren. Want als het anders had moeten zijn, dat was het ook anders gegaan. Weerstand bieden aan de realiteit van de dag brengt me in een gevechts- of vluchtmodus. Terwijl het accepteren en ermee verbinden me helpt om meer mogelijkheden te voelen en zien. Ik hou ervan om uitgedaagd te worden. Mijn overtuiging is dat ik één leven heb en dat ik het volledig wil leven.”

 

Foto: Charlotte Grips