Focus: Social cricket

| Claire van der Elst

Een groeiende cricket community maakt veelvuldig gebruik van het eerste openbare cricketveld van Nederland in Meerhoven. Trainingen, workshops, social events, toernooien; beginners en gevorderden weten het ESCC-terrein te vinden voor deze boeiende sport. Vooral ‘s zomers. Twee weekenden in juni vond het tweede T10 Tennis Ball Cricket Tournament plaats. In september vindt weer een toernooi plaats. Data-analyst bij Philips Development Ram Thadigotla en manager Crayon Consulting Praveen Kypa zijn de medeorganisatoren. Eindless sprak hen op de pitch.

Ram: “In 2007 begon een aantal Philipscollega’s de Eindhoven Social Cricket Club (ESCC), nu een officiële site. Het doel: mensen bij elkaar brengen, cricket is een middel. Met behulp van een google sheet document kun je inschrijven op een baan.”

Praveen: “Er is meer vraag dan we kunnen bieden, we hebben een 120% bezetting. Ook voor het toernooi in juni hadden we binnen twee dagen 28 teams die zich aanmeldden. Terwijl we over vier dagen maar 16 teams kunnen laten deelnemen. We hebben dus 12 teams helaas moeten afzeggen.”

Ram: “Wij willen voor lokale herkenbaarheid zorgen. Mensen in de directe omgeving: de stad en de regio erbuiten. Dat we nu al landelijke teams aan het toernooi meedoen geeft aan hoe in trek deze vorm van cricket is. Het is dan ook het grootste Social Cricket Toernooi in Nederland. Gewoon in Meerhoven op een publieke Cricket pitch! We zijn enorm dankbaar voor de mogelijkheid die Gemeente Eindhoven, Jasper van Hoof en onze wethouder Stijn Steenbakkers ons hier geboden hebben. En we zijn dankbaar voor onze goede relatie met Ruben van buurtvereniging Meerhoven.”

Praveen: “Toen wijzelf zo’n 15 jaar geleden in Eindhoven kwamen wonen, vonden we het belangrijk om niet alleen werk te vinden, maar ook te sporten en mensen te ontmoeten. Zo geldt dat voor de meeste spelers hier ook. Ook zij zijn internationals. Via Social Cricket geven we de communities vorm en zorgen ervoor dat mensen elkaar leren kennen.”

Praveen: “Eindhoven is voor ons echt thuis. Ik gun het andere mensen dat zij het ook zo ervaren.”

Ram: “Eindhoven is door de jaren heen veranderd. Toen ik 15 jaar geleden bij Philips ging werken, waren er nog niet zoveel buitenlanders in Eindhoven. De groei, de snelle verandering van de stad, onze social community bouwt zich uit en we ontmoeten veel mensen. Onze kinderen badmintonnen en ook daar zie je dat de populatie veranderd is. Kinderen uit alle delen van de wereld sporten samen. Dat is mooi te zien.”

Praveem: “Turkije, Oost-Europa en India. Veel van de consultants van Crayon Consulting komen uit het buitenland. Mensen de weg wijzen en hen helpen integreren in de Nederlandse samenleving, daar ligt mijn passie. Sociale initiatieven zoals het organiseren van dit cricket event – dat past bij mij. Toen wij hier kwamen was er nog niet veel structuur en waren de paden voor nieuwkomers nog niet bewandeld. Daar probeer ik verandering in te brengen.”

TYPISCH CRICKET - Cricket heeft ook een unieke eigen taal, met termen zoals ‘wicket’, ‘over’, ‘run’

Bat: knuppel of slaginstrument;

Batsmen: battende spelers;

Bowler: speler speelt de bal naar de batsman;

Stumps: set van drie houten sticks waarop een bails ligt (twee kleinere stukjes hout balanceren op de stumps);

Wicket: set van drie houten stokken;

Fielders: veldspelers;

Bat-en-bal: een categorie van sporten of spellen waarbij een speler, de ‘batter’, een object, zoals een bal, slaat met een ronde of platte bat over set van zes ballen gebowld door dezelfde bowler;

Social cricket: je speelt met een zachte cricket bal.

Het internationaal cricket wordt gespeeld in 3 formaten:

  1. Testwedstrijd: deze traditionele cricketwedstrijd geldt als de hoogste standaard. Vijf dagen lang, elk team bat twee keer.
  2. ODI: One Day International, kortere versie van het spel. Elk team krijgt 50 overs om te battten.
  3. T20I: Hoge scores in snel tempo tijdens de Twenty20 International, waarbij elk team 20 overs krijgt om te batten. De T20I is het kortste formaat van het spel.

BAL-EN-BAT

Cricket is een bat-en-bal spel dat zijn oorsprong vindt in Engeland en nu wereldwijd populair is, met name in landen zoals India, Pakistan, Australië en de West-Indië. De International Cricket Council (ICC) is het regelgevende orgaan van de sport. Een cricketwedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams, elk bestaande uit elf spelers. Het spel vindt plaats op een grasveld, waarop in het midden een pitch van 22 yard lang ligt. Vanwege Engeland als land van herkomst wordt cricket traditioneel gespeeld in de zomermaanden. ’s Winters wordt binnen getraind.

Het team dat de meeste runs scoort, wint. Het team dat bat probeert zoveel mogelijk runs te scoren, terwijl het team dat bowlt en fieldt de batsmen probeert ‘uit’ te krijgen en alles doet om het aantal gescoorde runs te beperken. Na een bepaald aantal overs of wanneer alle batsmen zijn uitgeschakeld wisselen de teams van rol.

Meer weten of meedoen?

Wil je les krijgen, dan kan dit via PSV Cricket of HTC Cricket. Zie facebook voor de twee professionele clubs in de stad: Social Cricket Club Eindhoven en High Tech Cricket Club. In de Regio zijn er MOP Cricket in Vught en Wanderers in Oss en ook steden als Rotterdam en Den Haag hebben meerdere cricket verenigingen. Info: www.kncb.nl

Technologische innovatie speelt een steeds grotere rol in de sport in Brainport Eindhoven. Dit geldt ook voor cricket.

  • Met nieuwe technologie kunnen de prestaties van de spelers op professioneel en amateurniveau verbeterd worden. Geavanceerde statistische analyse voor spelstrategie bijvoorbeeld of sensortechnologie en biomechanica. Andere kansen om cricket in Brainport op de kaart te zetten zijn: strategische partnerschappen rondom grotere cricketevenementen en -competities, cricket integreren in onderwijs en community programma’s rondom vitality.
  • Met cricketorganisaties samenwerken om de sport te promoten kan onderdeel worden van de bredere marketing- en promotieactiviteiten van onze regio, zowel lokaal als internationaal.

Fotografie: Eddie Mol