MU Hybrid Art House VR 10 – DO 30 december

Stap uit de realiteit
en maak een rituele reis naar binnen,
naar een gedroomde werkelijkheid.

Slapen is een ongrijpbare bezigheid waarbij realiteit en ratio worden losgelaten. Kunnen we de associatieve beeldenstroom die ’s nachts in ons onderbewustzijn op gang komt, zien als een bron van wijsheid? Volgens performanceduo Boogaerdt/VanderSchoot zou het wel eens de sleutel kunnen zijn tot de volgende stap in het transformatieproces van de mens en haar plek op deze aarde.

Wanneer we slapen openbaart het collectieve onderbewuste zich in een visuele taal. Het is daar dat het performance duo zoekt naar antwoorden. Voor Fremdkörper transformeert MU tot één grote slaapzaal, waar je als bezoeker deel van uitmaakt.

In de tijd van Parmenides en Pythagoras, zo’n 2500 jaar geleden, haalden filosofen onder begeleiding van een priester(es) in hun slaap wijsheid op uit het onderbewuste. Men beschouwde deze kennis als de basis van de samenleving.

De Westerse wetenschap vindt haar oorsprong in het (droom)orakel. Divinatie – een vorm van waarzeggen - en wetenschap waren ooit gelijkwaardig en zijn afkomstig uit dezelfde bron. Kunnen we terug naar dit geheel en deze eeuwenoude rituelen hergebruiken om weer evenwicht te vinden tussen lichaam en geest, hemel en aarde, binnen en buiten? Met de mens niet als hoogte- en eindpunt van de evolutie, maar in harmonie met de wereld om ons heen.

Overdag bezoek je Fremdkörper als installatie in MU Hybrid Art House. Sluit op zaterdag 11 december aan bij de Fremdkörper Special en op zaterdag 18 en zondag 19 december bij speciale slaapceremonies, geïnspireerd op de oud-Griekse rituele slaaptempels.

Boek je tickets