Filmfestival InScience On Tour Eindhoven

Tijdens het InScience filmfestival van ma 22 t/m wo 24 november worden enkele van de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar getoond worden. Drie avonden op rij staan in het teken van de wetenschapsfilm en elke avond zal er een deskundige een toelichting geven op het thema van de film. Dit festival wordt in samenwerking met het Natlab en Studium Generale georganiseerd en is een sateliet versie van het InScience filmfestival dat jaarlijks in Nijmegen wordt georganiseerd. 

Birds of America
Ma 22 november | Filmhuis De Zwarte Doos, TU/e | 19.30 - 21.45 u 

Birds of America is een liefdesbrief aan de grondlegger van de natuurbescherming en een Amerikaanse odyssee langs de oevers van de Mississippi die toont wat er in relatief korte tijd verloren ging door industrialisatie, hebzucht en onverschilligheid.

(Urban) ecoloog en tevens oprichter van Wild Eindhoven, Nuno Curado, zal de film (in het Engels) inleiden en na afloop vragen beantwoorden van het publiek.

In Silico
Di 23 november | Filmhuis De Zwarte Doos, TU/e | 19.30 - 21.45 u 

Een jonge filmmaker documenteert een briljante neurowetenschapper die gefrustreerd is geraakt door de status quo van zijn vakgebied. Met het verstrijken van de tijd en miljoenen dollars op het spel, verkent In Silico een gedurfde tien jaar durende zoektocht om het volledige menselijke brein te simuleren op supercomputers. Onderweg wordt de schoonheid van kleine fouten en gedurfde voorspellingen onthuld - een controversiële ruimte waar wetenschappelijke processen en ego elkaar ontmoeten, en waar de grenzen tussen objectiviteit en ambitie vervagen.

Citizen Nobel
Wo 24 november | Natlab | 19.30 - 21.45 u 

Wanneer Jacques Dubochet in 2017 de Nobelprijs voor scheikunde ontvangt, verandert dat zijn leven. Uit de schaduw en in het licht, wordt hij plots van alle kanten aangesproken. Wat kan hij doen met zijn stem, die nu door iedereen gehoord wordt? Hoe moet hij, als 'nobel burger', zijn verantwoordelijkheid als onderzoeker en mens invullen? Dan zet een toespraak van Greta Thunberg alles op zijn kop.

Prof.dr. Bert Meijer van de Technische Universiteit Eindhoven zal de film (in het Engels) inleiden door dieper in te gaan op de ceremonies rondom de Nobel Prijs en wat er gebeurt na het winnen van zo'n prijs. Na afloop is er een Q&A met het publiek.

Kaarten en meer informatie over het festival