Interviews & Tips

Beste studenten, welkom in Eindhoven!

Het is de stad van technologie, design en kennis, maar houdt óók vele prachtige verrassingen verborgen: Eindhoven. Wordt de stad over het algemeen niet als de mooiste ter wereld beschouwd, het is wel een van de meest levendige en opwindende. Zéker als je weet waar je moet zoeken of kunt ronddwalen. Ongetwijfeld ga je houden van de kans die zich hier overal voordoet om onvergetelijke ervaringen op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. Je hier thuis gaan voelen en een nieuw leven beginnen; voor die grote uitdaging sta je nu.

Hoe sneller je een sociale connectie vindt, hoe beter je ervaring zal zijn. Met de talloze cafés, prachtige musea, levendige straatkunst, liveoptredens, festivals, nachtleven en meer, lijdt het geen twijfel dat er in Eindhoven genoeg te doen is om je tijd buiten de universiteit door te brengen. Je zult ontdekken dat het studentenleven in Eindhoven een subcultuur vormt die de beleving zelf creëert, vaak via verenigingen of in groepsverband. Maak je geen zorgen; ook jij zult er deel van uitmaken en de community vinden die bij je past.

Wij vroegen lokale enthousiastelingen om tips en advies én zochten de meest opwindende dingen om te doen bij elkaar. Let op, we blijven nog best aan de oppervlakte, kijk verder en je zult nog veel meer vinden. Zie het maar als een goed begin voor al jouw nieuwe ervaringen in Eindhoven.

STUDENTENAVOND
Elke donderdagavond is het studentenavond in Eindhoven. Wie zin heeft in een lange nacht omringd door andere studenten gaat op donderdag de stad in. Je kunt uit vele plekken kiezen om je deze avond te vermaken. De leukste locaties zijn ‘t Lempke en Feestcafé op Stratumseind, de langste straat vol clubs van Nederland.

PUBQUIZ
Een modern voorbeeld van een pubgame: de pubquizavonden zijn trivia-avonden waar alles voorbijkomt, van nieuws over beroemdheden tot het periodiek systeem en van tekenfilms tot aardrijkskunde. In Brainport Eindhoven genieten we van games om de geest te scherpen. Onze favoriete plekken voor internationals zijn LAB-1 en café Carrousel, of, als je Nederlandstalig op stap wilt, café De Wildeman en café De Spijker.

STAND-UP COMEDY
Begin maar vast met het lenigen van die gezichtsspieren, want er zijn genoeg geweldige standup-comedy voorstellingen in het Engels in Eindhoven. Pand P en Dynamo bieden de beste evenementen voor internationals, bekijk hun agenda maar eens. En als je denkt het juiste talent te hebben en het podium op wil: wees niet verlegen en stel jezelf voor!

CULTURELE ACTIVITEITEN
Van musea tot theaters, van filmfestivals tot grote internationale evenementen; studentenkaarten met korting zijn altijd wel ergens mogelijk bij de vele culturele evenementen die Eindhoven biedt. Het geeft je nieuwe input en je ontmoet mensen die je nog niet kent. Kom meer te weten over de roots van Eindhoven in het Philips Museum of bekijk de toekomst in MU. Bewonder exposities op iconische locaties zoals het Evoluon en van Abbemuseum, of her-beleef Van Goghs vormende jaren in Nuenen.

ACTIEF LEVEN
Niet alleen goed voor lichaam en geest, je aansluiten bij studentensportverenigingen en sportscholen is een perfecte manier om leeftijdsgenoten te leren kennen. Roeivereniging Thêta is een voorbeeld. Ook daarnaast is de keuze enorm: als je de bergen mist, kun je de klimmen bij Monk of Esac. Hou je van urban sports zoals BMX, skate of breakdance, ga dan naar Area 51 of het prachtige, en geheel gratis, openlucht Urban Sports Park.

In de omgeving
De regio Eindhoven (en Helmond!) kent veel typisch Brabantse, pittoreske dorpen en prachtige natuur om te wandelen, fietsen én te zwemmen.

Jeroen Cleijne

Oprichter van Domibo Radio, een Engelstalig radioprogramma voor studenten, dat een keer per maand te beluisteren is op RaRaRadio. Als je werkt als contentmanager bij marketingorganisatie Eindhoven 365 en ‘slimme talenten’ als doelgroep hebt, wordt het essentieel om het studentenleven te onderzoeken. En dus besloot Jeroen om met hulp van ouderejaars studenten een radioprogramma op te richten zodat hij hen kan adviseren het beste studentenleven ooit te hebben. Het werd Domibo Radio op RaRaRadio. Waarbij Domibo staat voor Donderdagmiddagborrel.

Wat is de snelste manier om contact te maken met nieuwe mensen als je nieuw bent?
Maak je bekend bij verschillende studentenverenigingen: je kunt nieuwe mensen ontmoeten en sociale vaardigheden opdoen. Je kunt ook vrijwilligerswerk voor belangrijke internationale evenementen zoals Dutch Design Week of Glow gaan doen. Of pak een fiets en verken de stad.

Jouw leukste plekjes in Eindhoven
Creatieve wijken als Sectie-C en Strijp-S. Mijn favoriete plek is horecazaak Ketelhuis en de nieuwe bar Biergarten. Huiskamer is een uitnodigende ontmoetingsplek in de Trudo Toren: goede cocktails drinken, het werk van lokale kunstenaars bewonderen of lekker Surinaams eten. Qua nachtleven raad ik Cafè Bar ‘t Lempke aan: een van de gezelligste kroegen van het Stratumseind, perfect voor een gezellig avondje uit in de binnenstad.

Julia van Gennip

Oud-student bedrijfskunde aan Fontys, met een bijbaan bij Tea Stories. Wat is het eerste dat een nieuwe student in de stad moet doen?
Een Facebook-profiel aanmaken en de groepen die dicht bij je interesse liggen gaan volgen om op de hoogte te blijven; er zijn er zoveel, je kunt kiezen wat het best bij je past. Het is ook handig om van de plekken die je leuk vindt de Instagram-pagina’s te volgen! Waarom denk je dat het gebeurt dat internationale studenten in het eerste jaar uitvallen? Ik heb gemerkt dat het af en toe gebeurt en de redenen zijn verschillend. Soms moeten ze wennen aan ons onderwijssysteem, of ze missen thuis of hebben geen groot sociaal leven.

Wat raad je aan om het sociale leven van studenten te verbeteren?
Ga eropuit, ontdek! Voor overdag stel ik leuke koffiebars voor: Koffiehuisje, Denf en Zwartwit Koffie. ’s Avonds ga ik graag naar de Kleine Berg, dat vol zit met leuke restaurants en cocktailbars. De avond afsluiten kan uitstekend in ‘n geweldige lokale ambachtelijke brouwerij zoals de Stadsbrouwerij.

De portemonnee van een student is vaak leeg; hoe kom je rond?
Net als ik: met een parttime baan. Die zijn heel makkelijk te vinden: je gaat gewoon naar je favoriete locatie en checkt of er openstaande vacatures zijn. Voor internationale studenten: verken ook de internationale restaurants en bars. Daar wordt voornamelijk Engels gesproken.

Kees Brouwer

Externe zaken voor studentenvereniging C.S.V. Slag Eindhoven. In Nederland zijn studentenverenigingen belangrijk. Waarom is dat zo?Studentenverenigingen zijn vaak gezelligheidsverenigingen, die regelmatig avonden met borrels en feesten organiseren. Het opbouwen van een vriendenkring in je nieuwe stad is essentieel en dit is een goede manier om mensen te ontmoeten. En in de commissies kun je je organisatorische vaardigheden verbeteren. Er zijn veel verenigingen; seculier, christelijk, sportief, cultureel, enzovoorts. Velen staan open voor internationale studenten of hebben daar een aparte vestiging van. Voorbeelden zijn AEGEE-Eindhoven, Esac en Doppio.

Wat is het belangrijkste voor een nieuwe student in de stad? 
Een fiets is onmisbaar. Iedereen gebruikt het als vervoermiddel, ideaal. Het is vaak sneller dan de auto of openbaar vervoer en het is ook nog eens veilig omdat er overal in Eindhoven fietspaden zijn.

Waar ga je graag heen met de fiets?
Mijn favoriete plek om uit eten te gaan is de Markt. Veel leuke restaurants; sommige zijn duur, maar hebben een echte sfeer. Verder is het Anne Frankplantsoen een fijn park om te ontspannen. Maar ik ga graag naar Stratumseind voor een borrel of een feestje, en ik hou erg van de Peppers.