Bij Gezana Eritrean Restaurant kom je thuis!

Wanneer ik hen vraag of het niet lastig is om een restaurant te runnen samen met je familie, dan wordt er even gelachen. “In Eritrea zijn we niet anders gewend. Zolang we de taken goed verdelen gaat het goed.”
Meseret tref je aan als gastheer in het restaurant, maar hij zorgt ook voor al het reilen en zeilen achter de schermen. Selam is de chefkok en zij bereidt de meest smaakvolle en kruidige gerechten. Dit doet ze samen met haar zus Nazareth, die vaak in de keuken is te vinden en als echte vliegende keep van de familie met een brede glimlach ook de gasten ontvangt.

Bij binnenkomst ontvangt Selam me met een heerlijk geurend koffieritueel. Ze brandt zelf de koffiebonen, waardoor je het hele proces van het koffiezetten van dichtbij meemaakt. Bij het proeven van de koffie worden je smaakpapillen gelijk op scherp gezet. Zeker wanneer je weet dat er gember in de koffie verwerkt wordt. Dit ritueel is een moment van samenkomen. “Zo beginnen we zelf ook altijd de dag. Vaak drinken
we de koffie dan wel wat sneller op hoor! Er moet ook gewoon gewerkt en gekookt worden”, zegt Nazareth.

En koken, dat kunnen ze! Wanneer je bij Gezana gaat eten, word je verrast met originele en smaakvolle gerechten die worden geserveerd met injera; luchtige zuurdesem pannenkoeken. De gerechten hebben een aangename pittigheid en worden authentiek gekruid. Op de kaart zijn ook veel lekkere milde tegenhangers te vinden en word je verwend met allerlei groente-, vlees- en visgerechten naar keuze. De mildere okra en spinazie zijn ‘fingerlicking good’ naast de pittige biefstuk, die je met het recept op deze pagina ook thuis kunt maken.

Op de vraag of er een kindermenu geserveerd wordt, klinkt er een meerstemmig nee! Het leuke is wel dat je de gerechten eet met je handen, ook voor kinderen echt een feest. Voor het eten met je handen ervaar je eerst het ritueel van je handen wassen aan tafel. Bij Gezana ga je dus niet alleen heerlijk eten, je stapt binnen in een ’thuis’ waar je wordt ondergedompeld in de Eritrese cultuur. Deze beleving zorgt voor verbinding aan tafel: ”hier zijn we echt trots op!”

Recept Gored-Gored

 

  • 200 gram biefstuk in flinke repen (blokken) snijden
  • 2 eetlepel ambachtelijk ongezouten roomboter (Tesmi)
  • 1 eetlepel cayennepeper (poeder)
  • 1/2 eetlepel gemalen zwarte kardemom

Gebruik een bakpan en vermeng de boter, cayenepeper en zwarte kardemom. Als het warm is doe je het vlees erin. Een beetje roeren en naar eigen smaak bakken. Gezana Eritrean Restaurant serveert
dit gerecht medium rare. Serveer de gored-gored met injera, het Eritrese zuurdesembrood.