Indiaas restaurant met een 1001 nachten Marokkaans tintje

‘’Maar wat is jouw afkomst dan?’’ Een vraag die gasten vaak aan Mohamed stellen in zijn moderne Indiase restaurant met open keuken. ‘’Een beetje verrast zijn de gasten vaak wel als ik antwoord dat ik geboren ben in Marokko’’, vervolgt hij. ‘’Maar als ik mijn verhaal vertel, en dat doe ik graag, dan begrijpen onze gasten wel waar mijn liefde voor de Indiase keuken vandaan komt.” Zelf jarenlang expat geweest in het bedrijfsleven, heeft hij de halve wereld rondgereisd voordat hij samen met zijn partner Sabrina besluit een gezin te stichten en zijn koffers voorgoed op te bergen.

‘’Ik kende de Indiase keuken uit de vele bedrijfsetentjes tijdens mijn carrière, in London en Dubai is de Indiase keuken ontzettend populair. We hebben de luxe dat mijn schoonmoeder vaak voor ons kookt en dan wordt er veel met masala, kurkuma en andere Indiase kruiden gewerkt.’’ Gecombineerd met zijn Marokkaanse achtergrond en liefde voor gastvrijheid en gastronomie, was zo het idee geboren om samen met familie het eerste Indiase restaurant 91Spices in Rotterdam te openen. Dat was in 2018. Veera opende in 2022 de deuren, op een centrale plek dicht tegen het bruisende uitgaansleven van Eindhoven.

Het team bestaat uiteraard uit Indiase expat koks die hij naar Nederland heeft gehaald. Mohamed regelt de werkvergunningen en woningen in Nederland voor zijn koks en betaalt elk jaar een vliegticket naar India zodat ze hun familie kunnen zien. “We zorgen goed voor ze, dat vind ik belangrijk. Ze zijn onderdeel van de familie en ik ben enorm trots op ze.”

Daarnaast is er veel diversiteit te vinden bij Veera. In de bediening bijvoorbeeld. “Van internationaal tot plat Brabants. Iedereen is bij ons welkom, we werken bijvoorbeeld ook met jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dat doen we in samenwerking met de gemeente en het onderwijs.” Het concept? ’Wij helpen je de Indiase keuken en cultuur te ontdekken, we denken met je mee en zorgen ervoor dat iedereen zorgeloos kan genieten. Met wat voor gezelschap, dieetwens je ook komt. We hebben veel zakelijke gasten maar ook gezinnen, daar hebben we dus ook speciale menu’s voor. Zoals een Indiaas kindermenu met Hollandse frietjes”, vertelt hij met een knipoog. Het meest trots is hij op het feit dat dat er dagelijks mensen in zijn restaurant voor het eerst kennismaken met de Indiase keuken.