Queer 040 strooit méér regenboogglitter in Eindhoven

| Marie-José Dekkers

Mag Eindhoven nog een tikje inclusiever? Gráág, ook als het aan stichting Queer 040 ligt die daarom bijdraagt aan de integratie en emancipatie van de LHBTIQ’ers in Eindhoven en omgeving.

Voorzitter Johan Stribos, ook mede-oprichter en secretaris van stichting Eindhoven Pride, vertelt met welke leuke evenementen Queer 040 de stad besprenkelt met gezellige regenboogglitter: ,,Vorig jaar zijn we begonnen met Saturday Serve, de drag brunch op zaterdag in The Social Hub.” Dat was meteen een eclatant succes: ,,Drie in het voorjaar en twee in het najaar, alles stijf uitverkocht. Met kerst is er een avondeditie bijgekomen omdat de brunch zelf binnen twee dagen was uitverkocht. Dit jaar staan er vier op de planning. De Saturday Serve op 9 maart is óók al uitverkocht. Daar gaat een hele prominente Eindhovenaar als mystery drag optreden,” gniffelt hij. Hij wil absoluut niet verklappen welke queen dat wordt, wel dat ,,onze secretaris en mijn beste vriend Dennis Drummen alias Destiny D optreedt. Ikzelf ben ook regelmatig in drag te zien bij de brunches, als Jo’anna Gimme Hoe.” 

Hij kijkt er nu al naar uit: ,,Veel vaste bezoekers die terugkomen omdat ze het zo leuk vinden. Daarom geven we hun ook de nodige variatie, onder meer in de thema’s.” Er kunnen rond de zeventig gasten terecht: ,,Soms wat minder wanneer queens met hoepeljurken komen.” De brunch wordt mede mogelijk gemaakt door The Social Hub: ,,Omdat ze het evenement zo leuk vinden en ons als stichting willen ondersteunen.” Ook de andere evenementen die de hardwerkende vrijwilligers van Queer 040 neerzetten, worden goedbezocht: ,,Wij organiseren naast Saturday Serve ook XTRA, het grootste clubfeest voor queers in het zuiden, in de Effenaar en Kernkraft, het enige queer techno event onder de rivieren, in Stroomhuis.

 

,,Share positive vibes”

Mooie mix van mensen
Queer 040 is van de genoegzaam bekende Brainportse samenwerking: ,,Niemand hoeft bang te zijn om concurrent van elkaar te zijn. Vanaf dag één delen we nieuws en activiteiten van andere organisaties via onze sociale media, als een soort verzamelplek. Ja, ook een Opsporing Verzocht-aflevering, als er een mishandeling is geweest. Maar ook positieve dingen, zoals het Regenboogplein dat tijdens de eerste Eindhovense Pride Walk vorig jaar is geopend. We hebben nu een grote following opgebouwd. Vandaaruit keken we wat hier nog ontbreekt. Ik kan dat wel zelf bedenken – heb daar ook een mening over – maar we hielden simpele polls. Mensen gaven sterk aan dat ze drag en techno misten. Zo kwamen Saturday Serve en Kernkraft van de grond, met een mooie mix van mensen uit de community én met een open mind.”

Naast Queer 040 zijn er nog meer regenboogorganisaties in Eindhoven, beaamt Johan: ,,Zoals het COC, dat zit op het maatschappelijke stuk en is goed thuis in de Eindhovense politiek, en DayDayGay (de naam knipoogt natuurlijk naar DDW – red.) in Plug-In-City op Strijp-S dat van alles met kunstzinnige inslag organiseert. Maar er is een grote groep die tussen wal en schip valt en zich niet thuis voelt op het Stratumseind. We richtten Queer 040 twee jaar geleden op met een paar vrienden, omdat we iets misten in Eindhoven. We waren toen al – vlak voor de pandemie – gestart met het XTRA-feest in de Effenaar.”

Terwijl Johan juist als geboren Weertenaar naar de ‘grote stad’ wilde: ,,Ik belandde voor de liefde in Brabant en ben blijven plakken. Maar ik voel me écht Eindhovenaar! Gayclub PallaZ was mijn stamkroeg. Op carnavalsvrijdag was daar altijd Hoerenbal, met veel mannen verkleed als vrouw. Dat was mijn eerste keer in drag, van Dennis ook, in onze jurkjes van de Coolcat. De grootste lol en zo ging het natuurlijk verder, ook op feestjes thuis. We doen ook vaak mee aan Saturday Serve of spelen gastvrouw in de Effenaar bij XTRA; je kunt wel een doorbitch boeken maar het ook zelf doen. Het is niet meer effe snel een jurk aantrekken. Je bent wel twee uur bezig met je make-up en de padding voor de heupen en zo.”

‘We zijn hier om diversiteit in al haar kleuren te vieren, samen met alle letters van het alfabet’ – Eindhoven Pride

Pride
De ‘grote stad’ kan echt nog wel meer queer vibes gebruiken: ,,De Frisofeesten in de Effenaar zijn er allang niet meer, en uitgaan in Eindhoven is ook niet echt je van het. Ik kom niet graag op het Stratumseind - hoor dat ook van veel mensen in de community – vanwege de sfeer die niet veilig aanvoelt. Regenboogvlaggen die gejat of vernield worden. Meldingen tijdens de Pride Walk vorig jaar bij antidiscriminatiebureau RADAR van schelden en vervelende opmerkingen. Ik heb altijd kunnen zeggen dat ik er geen last van heb, maar vorig jaar had ik hier ook een vervelende ervaring. Mijn man en ik fietsten naar de afterparty van de Pride Walk, in onze stichtingsshirtjes met regenboogje, toen we uit een autoraampje werden uitgescholden. Ik negeer dat maar ik hoor toch steeds meer dat mensen zulke ervaringen hebben, helaas.”

En het ontbrak nog aan een echte Pride in juni, vond ook Johan: ,,Die hebben we in januari 2023 uit de grond gestampt. Vergunning? Reserveringskalender? Subsidie? Dat had het jaar ervoor eigenlijk gemoeten bij de gemeente. Oeps! Het persbericht was al weg, media pikten het op en de gemeente bleek welwillend. We hebben hier gelukkig niet zo’n hele rechtse gemeenteraad en die vond dat Pride onderhand ook wel eens mocht komen in de vijfde stad van het land. Dat viel mooi samen met het Regenboogplein. Queer 040-secretaris Dennis is grafisch ontwerper en diende het winnende ontwerp in. Hij heeft trouwens ook de Eindhoven Pride-vlag met de vibes gemaakt, die je krijgt bij een donatie. Voor de opening van het plein had de burgemeester al toegezegd. We klapten meteen de Pride Walk erin, samen met COC, en daarin liepen 1.700 mensen mee – terwijl de vergunning tot 1.000 ging – en op het eindfeest in de Effenaar kwamen 2.700 mensen – drukker bezocht dan carnaval. Dat was het signaal om door te gaan en de andere queer organisaties erbij te betrekken.” Het stichting Eindhoven Pride-team telt, naast secretaris Johan, ook: Yema Lumumba (Queerhoven), Bas Berends (DayDayGay), Lenka Bachoríková (Cultuurprijswinnares, Ballroom Eindhoven), Benjamin Ector (voorzitter COC Eindhoven e.o.), Claire O’Brien (Queerhoven) en Rik Verhalle (stadskenner en organisator).

Dit jaar is de Pride Week 8-15 juni, met op 8 juni de eerste Pride Parade in Eindhoven.