Mens & Stad - Philips Museum Eindhoven

De seniorenredactie van Uit in Eindhoven schrijft over culturele activiteiten waar net iets extra’s wordt georganiseerd. Rust in het programma, informatie, persoonlijke aandacht, eten, drinken of vervoer.
Er wordt veel moois georganiseerd in Eindhoven en we delen dit graag met u.

 

Gerard Philips

Gaat het over Philips dan denken de meeste Eindhovenaren toch altijd aan Anton of Frits Philips, die allebeid ook een standbeeld in de stad hebben. In het Philips Museum is er op de plek waar het ooit allemaal begonnen is, in het oude fabriekje, een speciale expositie over Gerard Philips ingericht. Hij krijgt hiermee de eer die hem zo toekomt. Uiteraard wilde de seniorenredactie deze expo bezoeken.

‘Wij zijn zeer onder de indruk over wat deze man omstreeks 1890 in een toch relatief korte tijd heeft kunnen bereiken. Een tijd waarin de olielamp voor het enige licht in het donker zorgde en waarin aantekeningen in een schriftje werden opgeschreven… Met financiële steun van zijn vader kon Gerard het fabriekje aan de Emmasingel kopen. Op zijn studie/werkreizen in Glasgow, Londen en Berlijn had hij een gloeilamp gezien en met een paar kundige medewerkers ging hij aan het verbeteren, tot hij daarmee alle concurrentie versloeg en de naam wereldwijd op de kaart zette.

Vooruitziende visie

Zijn minder technische broer Anton zag toekomst in de vooruitziende visie van zijn broer, en nam de verkoop van de lampen voor zijn rekening. Dat kon hij als geen ander! Anton probeerde steeds meer te verkopen; het kostte Gerard moeite met het productieproces de snelheid van verkoop bij te houden. Het enige wat hij kon doen, was fiks uitbreiden en zo aan alle vraag naar de gloeilamp blijven voldoen.

Ook al is en blijft Eindhoven het ‘Lampengat’, naast de lamp heeft Philips oneindig veel meer geproduceerd. Ook hierin was het Gerard Philips  die een vooruitziende blik had en werkgever was met hart voor zijn personeel. Dat laatste was in die tijd nog heel ongewoon. Gerard liet voor zijn personeel woonwijken bouwen, waarvan sommige er nog altijd zijn. Ook betaalde hij door bij ziekte, hij richtte sportverenigingen op en kinderen konden gebruik maken van een fonds om te studeren.

Klein begonnen

Nog altijd geniet Eindhoven van wat heel klein begon aan de Emmasingel en later uitgroeide tot wereldconcern. Hoewel Philips nagenoeg helemaal weg is uit Eindhoven, profiteren we nog altijd van wat hier ooit was en wat de toekomst juist weer zal brengen. Zo hebben we in Natlab nu een fijn filmhuis, is er het grote concern ASML, wat ooit een onderdeel was van Philips en zijn we onderdeel van de Brainportregio. Allen voortkomend uit de koker van wat begon aan de Emmasingel.

Wij zijn verheugd dat er een mooi standbeeld voor Gerard in het Victoriapark zal komen te staan. Hiermee komen ook de generaties na ons te weten dankzij wie Eindhoven groot geworden is.

Seniorenredactie Mens & Stad, Uit in Eindhoven

Antoon Weemers, Renée Peper, Eugènie Suys