Austin music in Brainport Eindhoven

| Lidy Lathouwers

Jack Hustinx, een legende. De geboren en getogen Eindhovenaar was in zijn jonge jaren actief in de heavy metal scene, onder meer met Dynamo Open Air en Aardschok. De muzikant/producer was gitarist in meerdere bands. De afgelopen 20 jaar wisselde hij Austin, Texas en Eindhoven af om te wonen, werken, leven. 
FOTO: SIMON VAN LEIJEN

Zijn laatste tours met Mallford Miligan, waren een grandioos succes. Ook reisde hij met Johan Derk-sen het land door. Daarna kwam Hustinx even echt tot stilstand: op het vliegveld, na maanden van een heerlijke rondreis door Louisianne en Texas, kwam hij net voor het boarden heel vervelend ten val. Acht weken zieken-huis in Austin volgde. Nu is hij aan het revalideren. Maar gelukkig is Hustinx gezegend met een krachtig karakter en grote mentale vitaliteit, en heeft hij zijn Ellen aan zijn zijde. In combinatie met de muziek zijn dat dé ingrediënten die hij gebruikt om door te gaan. Elke dag wordt het een beetje beter.

Er kwam een dag dat je besloot je in de VS te vestigen. Hoe dat zo?
“In 1998 ontmoette ik Malford Milligan in Austin, Texas. Ik was weggeblazen toen ik hem hoorde zingen met de band Storyville. Hij raakte me. Hij is een soulzanger van de oude stempel, wat hem uniek maakt. Er is maar een handvol mensen zoals hij ter wereld. Zijn muziek voelt als een vergeten kunst. Ik arriveerde in Amerika op de dag vóór 9/11; een verhaal op zichzelf en een moment om nooit te vergeten. Ik moest snel daarna terug naar Nederland. Gelukkig kon ik een half jaar later terugreizen naar de VS en vestigde ik me in Austin, Texas. Daar begon het verhaal.”

Men zegt: Eindhoven is het nieuwe Silicon Valley
“Ik zou Eindhoven eerder willen vergelijken met het nieuwe Austin. En dan heb ik de twee pijlers voor ogen die beide steden hebben: de transitie van de stad en de muzikale en culturele roots. Wat is Silicon Valley nu eigenlijk? 

‘Mijn doel is om je hart te bereiken’

Mij zegt het niet zo veel. Onze regio heeft heel veel muzikale en ook echt culturele roots. Niet alleen het Stratumseind is in heel Nederland bekend, maar ook Dynamo Open Air vindt hier van oudsher plaats. En muzikanten zoals Ruud van den Boogaard, JW Roy; dan noem ik er ook wel twee. 
JW is net ook weer in de omgeving komen wonen. We gingen laatst naar Knegsel. In de voorstelling Vergane  Glorie brengen Ruud van den Boogaard en Martijn Kuijten samen met Björn van der Doelen een muzikale ode aan de outsiders en vrijbuiters uit Brabant. Die typisch eigenzinnige karakters, het afwijken van de norm. 
We hebben echt zo gelachen die avond. Het was heel leuk om de levensverhalen van deze bijzondere mensen te horen, die vaak te maken hadden met smokkelen, drank en de kroegen.”

Regio in transitie
“Ik ben echt trots op deze ontwikkelingen. Eerlijkheidshalve werd vroeger natuurlijk naar Eindhoven en deze omgeving gekeken alsof hier alleen maar boeren woonden. Dit is niet meer het geval. Ik lees in de kranten en zie op het nieuws dat deze regio het snelst groeit. Slimme mensen komen juist hier wonen en er wordt veel geïnvesteerd.
Met name de laatste tien jaar zijn we als een malloot gegroeid. Voor een groot deel komt dat door ASML, wat een motor voor de regio is. Veel bedrijven en ontwikkelingen die hier worden bedacht, zijn gerelateerd aan ASML. Ik hoor er van via mijn vrienden, sommigen werken daar. Maar als je me vraagt wát ze maken, wat ze doen; dat ligt buiten mijn bereik. Ik weet niet waar het in die business om gaat en dat hoeft misschien ook niet. Want ik ben muzikant, en dat is míjn core business. 

Knappe koppen
Ik zie wel dat het allemaal serieuzer genomen wordt vanwege de groei. De steden Eindhoven en Helmond zijn grotere steden geworden. Er wonen meer mensen, er lopen meer mensen over straat, er rijden meer auto’s. Dat op straat ook veel Engels wordt gesproken, vind ik leuk. 
Of het een goede ontwikkeling is? Ik denk het wel. Dat in onze regio knappe koppen heel hard werken en heel veel dingen ontwikkelen, is iets om trots op te zijn. Maar het gaat ook hard. Of ik als muzikant er iets aan heb, vind ik moeilijk te zeggen. En of de muziekontwikkeling erdoor verandert? Ik neem aan van wel. Altijd al was Eindhoven een stad 
 

‘Mijn leven draait om muziek. Muziek luisteren, muziek schrijven en muziek spelen’

geweest waar veel werd ondernomen en veel festivals werden georganiseerd. Zoals het Bridge Festival. Ik ben vorig jaar niet geweest omdat ik op reis was, maar dat dit internationaal gitaar festival ook dit jaar weer wordt georganiseerd is natuurlijk harstikke goed!”

Bruisend Brainport 
“De term Brainport Eindhoven zegt me niet zoveel. Voor mij is ASML misschien wel hetzelfde als Brainport. Dat het ook op het PSV-shirt staat was mij nog niet opgevallen, maar ik ben ook niet een enorme voetbalfan, kijk maar heel soms een wedstrijd. Op tv wordt de term geassocieerd met technologische ontwikkelingen. Terwijl Eindhoven altijd een bruisende stad is geweest. Ik vind het belangrijk dat de stad als stad zijn charme bewaart. Het moet zich niet gaan vervreemden van zijn verleden, omdat dit nu juist het leuke is aan Eindhoven. Maar daar zijn we zelf bij.” 

Muzikant & producer Jack Hustinx was lid van de Shiner Twins en voor Stagger Lee Records produceerde hij voor Malford Milligan Life Will Humble You, Sweet Cherry Soul and I Was a Witness. Het solo-album Over Yonder heeft hij gemaakt met vrienden uit Austin. Jack houdt ervan om naar het theater te gaan en kijkt graag naar tv-series zoals The Sopranos en Treme, die gaat over de wederopbouw van New Orleans na orkaan Katrina.

SPEELDATA VOORSTELLING VERGANE GLORIE
Deze voorstelling wordt nog steeds gespeeld. Kijk hiervoor op de website ruudvandenboogaard.nl