‘De magie van het maken’ van de Maker Faire

| Ariel Slaughter

Op 23 en 24 september keert de Maker Faire Eindhoven terug naar het Stadhuisplein voor de tiende editie. Met het thema ‘De magie van het maken’ brengt de Faire makers van over de hele wereld samen om op een leuke en interactieve manier hun nieuwste uitvindingen en technologische innovaties op het gebied van 3D-printen, mode, robotica en meer te presenteren. René Paré, directeur van het MAD Emergent Art Center en de Maker Faire, vertelt over de rol die innovatie speelt.

René: “De jaarlijkse Eindhoven Maker Faire is een viering van creativiteit en vindingrijkheid die een zeer breed scala aan creaties beslaat. Stel je een 3D-model voor van de wereld van makers, en je ziet dat het zich uitstrekt van hightech tot lowtech, van jong tot oud, van kunst tot educatie, van professional tot amateur. Deze samenkomst van makers en bezoekers, gebaseerd op gedeelde passie en nieuwsgierigheid, resulteert in een bijzondere energie en veel inspiratie. Elke bezoeker én elke presenterende maker voelt zich deel van de beweging en de makers-gemeenschap. Wat hen verbindt zijn de verwondering en verrassing over innovatieve oplossingen en uitvindingen, en de originele benaderingen van leren, duurzame oplossingen, creatieve toepassingen en experimenten.”

INNOVATIE, DE MAKERS EN SPECIALE GASTEN

De Eindhoven Maker Faire daagt innovatieve oplossingen en frisse ideeën uit via de ware maker spirit, verklaart René. “Echte en baanbrekende innovatie is vaak het resultaat van een proces waar nieuwsgierigheid, geknutsel en speelsheid leiden tot serendipiteit en de vonk geven om elementen met elkaar te verbinden. Makers doorlopen en bevorderen dit proces voortdurend.”

In totaal zullen er driehonderd makers en ongeveer 120 presentaties zijn. Voorbeelden van projecten zijn talrijk en worden aangekondigd op de website. Om er een paar te noemen: op afstand bestuurbare hovercrafts; het ‘rol-een- bal’ paardenspel; 3D-geprinte protheses; programmeren van robots; een humanoïde robotgezicht; algoritmische kunst; een multisport vest; vrolijke elektronica LED-kits en synthesizers; lichtkunst; drumrobot; het 3D Serious Gaming lab; Haptic Touch-apparaten; biologisch materiaal printen; een luchtbased circuits systeem of het heruitvinden van boksen.

“De makers zijn moeilijk te karakteriseren omdat ze zo divers zijn”, zegt René. “Sommigen zijn echte uitvinders, zij hebben een idee om iets te maken. Maar er zijn ook startups door afgestudeerden van universiteiten of technische scholen die een product, dienst of bedrijf hebben gemaakt. We nodigen kunstenaars uit met elektronische installaties of media-installaties met kinetische of robotische kunst; en kunstenaars met creatieve data, bijvoorbeeld creatieve codering waardoor met computercodes media gemaakt kan worden. Er zijn ook muzikanten en theatermakers.

We zullen speciale gasten hebben. Mitch Altman, een wereldberoemde hacker uit Berlijn, zal een lezing en workshop geven over solderen. En Anouk Wipprecht, een wereldberoemde modetechnologie-designer, brengt haar robotische jurk mee, een jurk met elektronica en mechanica die reageert op de omgeving. Ik wil ook graag Ponytrap vermelden. Ponytrap is een robotische drummachine gemaakt door twee muzikanten die hun violen met ritmische ondersteuning wilden bespelen en dus hun eigen drumrobot hebben gebouwd.”

in de geest van de makers

Iedereen kan een maker zijn, stelt René. “We zeggen: ‘De eerste keer dat je de Maker Faire bezoekt, kom je als bezoeker, maar je vertrekt als maker’, omdat je dingen kunt leren en dingen mee kunt nemen die je thuis, op je werk of op school kunt doen.”

Het festival heeft een zeer gastvrij karakter. De sfeer is open en mensen delen graag hun kennis, vaardigheden en inspiratie. En het is niet commercieel. Daarom zijn mensen heel relaxed over het delen, het plezier hebben, het leren en elkaar leren kennen. Dat maakt dit een bijzonder soort festival. De Maker Faire prikkelt ideeën en verbeeldingskracht over wat je kunt doen en maken - het toont creatieve en toegewijde mensen die plezier hebben en trots zijn op de dingen die ze hebben geleerd en gebouwd. Het daagt mensen uit om na te denken over zelf dingen maken en een Maker te worden.”