Onze natuur is een bron van vitaliteit

| Bregje van Dommelen - Textvast

Veel mensen in Eindhoven beseffen niet dat om de hoek een prachtige achtertuin ligt: de geweldige natuur in en om Eindhoven, waaronder de Kempen. De bossen en heidevelden nodigen uit tot sportieve en rustige activiteiten, van mountainbiken tot yoga. Alle reden om in mei & juni vier uitdagende en ontspannende gratis toegankelijke activiteiten te organiseren! Iedereen uit de Brainportregio is welkom in de buitengebieden van Eersel- Bergeijk of Reusel-de Mierde. Jong en oud, geboren, getogen of expat. Ervaren sporter of beginner; iedereen kan zo kennismaken met Brainport's achtertuin: Eindhoven Backyard.

GertJan van Gerven, werkzaam bij Visit Bergeijk, is een van de bedenkers van Eindhoven Backyard en de drijvende kracht achter het concept.
Dit jaar zijn er voor het eerst vier weekenden achter elkaar activiteiten om te promoten hoe mooi de natuur rond Eindhoven is en daar het aspect van gezondheid aan te koppelen. “De natuurlijke omgeving waarin wij ons begeven is een bron van vitaliteit. Vitaliteit is inspannend bezig zijn, maar ook tot rust komen en ontspannen. Wij hebben hier zoveel mooie natuur waar we ons vitaal kunnen opladen. Eindhoven Backyard moet dit mogelijk maken. Bij Brainport denken mensen nog vooral aan economie en een organisatie als Brainport voor Elkaar is er om mensen financieel fit te houden. Maar de natuur is ook heel goed voor de mens. Daar kunnen ze zich sportief uitleven of juist tot rust komen.”
GertJan is blij dat bedrijven en verenigingen de uitgestoken hand van Eindhoven Backyard aannemen en zich tijdens de vier weekenden laten zien. “We gaan geweldige dingen doen. Bij Montana Skicenter kun je bijvoorbeeld van de sneeuwhelling glijden tijdens de adventure run. De stormbaan bij Rofra wordt gebruikt. Zo promoot je meteen deze bedrijven. En wielrenclub Het snelle wiel uit Bladel helpt mee met MTB-activiteiten.” Daarnaast is Eindhoven Backyard ook een samenwerking aangegaan met studenten van de Fontys-opleiding Pulsed die duurzaamheidsoplossingen hebben bedacht voor de diverse evenementen. Denk daarbij aan onder meer biologisch afbreekbare eetbakjes, compost teruggeven aan de natuur.

Avontuur op de Kempervennen
Centerparcs Kempervennen is op 15 juni het middelpunt van alle activiteiten op die dag. De start en finish van de Adventure Runnings zijn bij het vakantiepark in Westerhoven. General manager Kees Luijbregts omarmde het initiatief van Eindhoven BackYard meteen. “We hebben al jaren goede contacten met Visit Bergeijk. We vonden dit meteen een heel leuk initiatief. Als Kempervennen richten we ons zeker ook op sportieve en avontuurlijke activiteiten, de oudere jeugd is een belangrijk deel van ons publiek. De mensen die bij Kempervennen overnachten komen meestal van wat verder weg, maar we  trekken natuurlijk ook veel dagrecreanten. Wij merken ook dat mensen uit Eindhoven vaak blij verrast zijn als ze merken hoe mooi het hier is en welke leuke dingen je in de Kempen kunt doen. Alle reden om daar meer aandacht voor te vragen!

‘Wij hebben hier zoveel mooie natuur waarbij we ons vitaal kunnen opladen’

Binnenkort gaat ons nieuwe outdoor activitycenter open, met klimactiviteiten, een zipwire en een tokkelbaan. Tijdens Eindhoven Backyard verloten we daar tickets voor.”

Yoga bij Ter Spegelt
Wie liever kiest voor rust en stilte kan op 8 of 9 juni deelnemen aan een van de beachyoga-sessies op het zandstrand van camping Ter Spegelt in Eersel. Molly Henderson uit Gent verzorgt deze lessen. “Maar voor mij als Australische is Eersel vlakbij. Buiten yoga beoefenen voelt heel anders dan binnen”, vertelt ze. “Je voelt het zand, de wind in je gezicht, je ziet de hemel. Dat maakt het heel bijzondere ervaring.” Iedereen kan meedoen, benadrukt Molly. “Je hoeft niet jong en lenig te zijn. De oefeningen zijn heel rustig, het gaat om kalmte, vertragen, tot rust komen.” Molly concentreert zich op de ademhaling. “Als je niet goed op de grond kunt zitten, kun je ook op een stoel of in rolstoel prima meedoen.” Iedere deelnemer krijgt een koptelefoon. Je hoort muziek die je helpt te ontspannen en de instructies van Molly. Die zijn wel in het Engels. “Maar ik praat heel rustig en ik doe de bewegingen ook voor. Dus dat is eigenlijk nooit een probleem.”

Bosbaden in stilte
Een hele andere manier van het ervaren van de natuur doe je op bij Joost van Pagée (hetbosin.nu).
Onder begeleiding van hem dompel je onder in de natuur, in stilte, in een sessie van 2,5 uur. “De telefoons mag je uitzetten of thuislaten. Ook de tijd mag je even vergeten. Er wordt niet gepraat, waardoor je al je zintuigen gebruikt. Wat groeit er in de natuur, hoe smaakt dat blaadje? In een heel laag tempo kom je in verbinding met de natuur. Je ervaart hoe je connectie maakt met de omgeving om je heen. Echt onthaasten.” De bosbadsessie is niet geschikt voor (jonge) kinderen en honden. “Dit omdat je als deelnemer alle ruimte en vrijheid wilt hebben om optimaal te ervaren, zonder afleiding. Om zo bij jouw eigen beleving te blijven.”

Voor iedereen is er in deze vier weekenden van Eindhoven Backyard dus wel iets te bleven wat bij hem of haar past. GertJan van Gerven: “We willen laten zien dat samenwerken loont. Dit is nu een pilot en hopelijk kunnen we het vanaf 2025 en verder ook uit gaan rollen in bijvoorbeeld de Groote Heide, de Peel en de Meierij en de parken in Eindhoven zelf, zodat Eindhoven Backyard zich als een olievlek gaat uitbreiden over alle 21 MRE-gemeenten.”

 

Foto's: Eindhoven BackYard