‘Mensen met het hesjessyndroom kunnen meteen opflikkeren’

“Als je gaat tanken in je clubjas”, zegt Rick de Groot (35) van Rocking Rebels, “dan zie je de mensen kijken. En ze draaien zich snel om. Maar wij zijn geen bikersclub. We hebben ongeveer 25 leden, eentje ervan heeft een motor. We willen af van dat stigma. Rocking Rebels is een broederschap, die rock-’n-roll, en in het bijzonder rockabilly, preserveert en promoot.”

Dat doet de broederschap onder meer door overal in Europa rock-’n-roll-meetings te bezoeken. En de club organiseert festivals. Zo viert Rocking Rebels op 12 en 13 april een eigen feestje in Asten. Het is dan 45 jaar geleden dat de club het licht zag. Hotel Nobis is afgehuurd, de 500 beschikbare tickets gingen grif van de hand. In de line-up staan bands als The Polecats, Matchbox, The Deltas en Mac Taple uit Eindhoven.

Zelfs de politie had er schrik van
Rocking Rebels komt voor uit de Elvis Bende. Deze groep stond er in de jaren zeventig niet goed op in Eindhoven. Zelfs de politie had er schrik van. Toen de naam in 1979 veranderde in Rocking Rebels, gebeurde dat niet met de identiteit. Maar veel leden wilden geen narigheid meer. En hun interesse in rock-’n-roll hield niet op bij Elvis, de god van toenmalig voorzitter Frans van Dorst. Er ontstonden onoverkomelijke meningsverschillen omtrent het karakter van de club. Dat leidde in 1984 tot ontbinding van Rocking Rebels.

Anno februari 2024 bestaan Rocking Rebels alweer een tijdje. Het bestuur van de broederschap is aanwezig in het Stratumse wijkcentrum Fab28. De bestuursleden: voorzitter Bendix Goudzwaard (52), de Gestelse secretaris Jan de Nies (64) - die al decennia Jan van Gestel wordt genoemd - merchandiser Gerard Holland (58) en penningmeester Rick de Groot (35). Elvis Bende-oprichter Frans van Dorst schuift ook aan, maar hij kan niet lang blijven. Van Gestel werkt als stadionbeheerder bij voetbalclub FC Eindhoven. “We kwamen in 2014 met een paar man in een strandtent in de buurt van Barcelona”, zegt hij. “We bestonden niet meer, maar we droegen nog wel onze Rebels-jasjes. Unne Spanjool riep: ‘Hé, you from Eindhoven!’ Die gasten behandelden ons als koningen. We konden zuipen wat we wilden. Tja, wij pakten altijd alles vast.” Holland: “Vooral als het voor niks was.”

De Rebels genoten dus zelfs in mediterraan Europa bekendheid. “We waren iconen in Engeland”, aldus

Van Gestel. “En de Amerikaanse rockabilly-scene wist ook wel van ons. Zelfs Brian ‘Zwetser’ van Stray Cats kent ons. Ja, ik weet dat-ie Setzer heet, hij heeft ons jasje gedragen. Op een Johnny Cash-avondje in het Klokgebouw kwamen we iedereen van vroeger tegen. We besloten om Rocking Rebels nieuw leven in te blazen.” De broederschap werd maart 2015 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Goudzwaard groeide door van lid naar voorzitter. “Rocking Rebels ging een andere koers varen”, zegt de chief-engineer van een sleepboot. “Daarbij paste een rustige voorzitter. Minder emotioneel dan Frans (van Dorst, red), die nu onze ambassadeur is. Mijn job op de sleepboot? De ene keer ben je in Tahiti, de andere keer ergens in Afrika. Maar altijd met mijn Rebels-jasje aan. Zes weken op, zes weken af. Je moet dan wel een ijzersterk wijf naast je hebben staan.” Holland kan het niet laten: “Zes weken op, zes weken af...ze wil jou gewoon niet te vaak thuis hebben.”

We zijn tegen elke vorm van racisme
De meeste leden dragen de omstreden Amerikaans confederatievlag op de jas. “Ze staat in principe voor broederschap en onafhankelijkheid”, aldus Van Dorst. “Maar in Amerika wordt de vlag regelmatig misbruikt door rednecks. Wij zijn in ieder geval tegen elke vorm van racisme.” Ondernemer De Groot is niet alleen penningmeester van Rocking Rebels, hij draagt ook zorg voor de organisatie van reisjes naar buitenlandse meetings en voor het opzetten van eigen evenementen. “Rick is de modernste van het stel”, zegt Holland, die werkt als teamleider van een medicijnengroothandel. “Als het bestuur bij elkaar
kwam, was Rick de enige met een laptop. Hij heeft de boel geprofessionaliseerd.”

De Groot wuift net niet alle lof weg. “De andere jongens zijn even belangrijk”, zegt hij. “Zo is de rol van Frans kleiner geworden.
Maar iedereen kent hem. Als Frans niet opdaagt, komen er geen 500 mensen naar Asten.” Het bestuur houdt zich al bezig met de organisatie van 46 jaar Rocking Rebels. Daarover valt te zijner tijd te lezen op de website:
rockingrebels.nl.

 

De club vergrijst, weet ook De Groot: “We hebben jong bloed nodig, maar mensen met het hesjessyndroom kunnen meteen opflikkeren. Het gaat om broederschap. Wanneer een Rebel ergens met een kapotte auto staat, moet hij op zijn broeders kunnen rekenen.

Zijn vader ‘Toolie’ overleed in 2009. “Hij was vijftig”, zegt De Groot jr. “Mijn vader maakte vroeger deel uit van Rocking Rebels, maar hij liet er nooit iets over los. Op zijn sterfbed bezochten hem allerlei mensen, die ik niet kende. En ik hoorde vaak: ‘Bende gij unne zoon van Toolie?‘ Tussen zijn rotzooi vond ik platen van The Polecats en Matchbox. Deze bands zijn er in Asten bij, hoe mooi is dat? Aan de hand van verhalen en foto’s, kwam ik veel te weten over mijn vader. Ik ben er trots op, dat ik in zijn voetsporen treed.”

Foto: Fotoarchief Rocking Rebels