Qi Gong: Het pad naar innerlijke kracht en welzijn

| Ailén Gamberoni

Het verhaal van Juliann Liu is fascinerend en absoluut buitengewoon. Als manager, toegewijd aan haar werk, leerde ze via haar ziekte hoe ze diep naar haar lichaam kon luisteren. Ze ontdekte in Frankrijk de eeuwenoude Qi Gong-techniek, die ze vervolgens gepassioneerd in China op de Wu Dang-bergen, een belangrijk centrum van het taoïsme waar krijgskunsten en Tai Chi gedoceerd worden, verder verkende.

Q i Gong werd duizenden jaren geleden ontwikkeld als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Oefeningen worden gebruikt om lichaams-, geest- en spirituele energie te optimaliseren om de gezondheid en het welzijn te verbeteren en te behouden. Qi Gong heeft psychologische en fysieke componenten die de geest, ademhaling, lichaamsbeweging. 

Kun je ons je verhaal vertellen?
“Na mijn studie bedrijfskunde werkte ik zeven jaar in Frankrijk bij Decathlon als supplymanager. Ik was gemotiveerd, heel sportief en actief en deed allerlei activiteiten, van taekwondo tot kungfu. Tot ik op 28-jarige leeftijd, volkomen onverwacht, twee ernstige operaties aan mijn lever en galblaas moest ondergaan. De twee maanden in ziekenhuizen in Lyon brachten me in shock. Ik begon diep na te denken over wat er in mijn leven gebeurde, had nooit eerder tijd gehad om dat te doen. Daarover nadenken was een pijnlijk proces. Al die vragen brachten me bij verschillende mensen, verschillende trainingen en langzaam kwam ik op een ander pad, een nieuwe manier om mijn lichaam, energie, welzijn en leven op te laden.”

‘Mijn workshops zijn bedoeld voor individuen die hun leven willen transformeren’

Dus begon je Qi Gong te beoefenen.
“Ja, in Frankrijk! Voor mijn generatie is het een activiteit voor oudere volwassenen. Als ik mijn moeder vraag of ze Qi Gong doet, antwoordt ze: “Ik ben niet zo oud,” en ze is 65. Mindfulness betekent je lichaam ruimte en tijd geven om te genezen, en het werkt. Toen ik begon, voelde ik mijn lichaam langzaam beter worden, kon ik eindelijk mijn energieën opladen. Ik besloot terug te keren naar China om de wortels en filosofie achter deze discipline te ontdekken. Eerst ging ik naar de Wu Dangberg om Tai chi en Qi Gong uit de eerste hand te leren en daarna bezocht ik twee jaar lang verschillende meesters en leraren.”

Je onderbrak je carrière en vijf jaar later werd je life coach en trainer.
“Ik maak een reis om te vinden wat mij betekenis en energie geeft, wat mijn roeping is. Als manager had ik het zwaar, simpelweg omdat ik niet wist hoe ik voor mijn stress, angst en gezondheid moest zorgen. Burn-out treedt steeds vaker op bij mensen. Ik weet hoe sterk een leider moet zijn. Om assertief te zijn moet je als water zijn: vredig en stevig van binnen. Kalmte en vrede helpen je stressvolle situaties het hoofd te bieden en verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en anderen. Je kunt alleen voor anderen zorgen, een leider voor anderen zijn, als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen zijn. Daarom noem ik een van mijn workshops ‘Empower Yourself Like Water’.

‘Qi Gong behoort tot mijn dagelijkse praktijk. Het onderwijzen ervan is als een hobby’

Ik ben facilitator van ‘human ecology’ en bied als wellbeing coach seminars, workshops en individuele coaching aan, geïnspireerd door oosterse wijsheid en westerse methodologie. Ik wijd mijn professionele leven aan het bevorderen van een wereld van authentiek leiderschap: waarin mensen elke dag geïnspireerd, empowered en vreugdevol wakker worden en hun gekozen werk en verantwoordelijkheden vervullen. Als de echte leiders van hun organisaties en natuurlijke leiders van hun leven.”

Wat doet Qi Gong dan precies?
“Qi Gong betekent ‘energiewerk’ in het Chinees. Het harmoniseert de energie-circulatie in ons lichaam. Qi Gong is gebaseerd op een belangrijk principe: onze fysieke, mentale, emotionele en relationele problemen worden veroorzaakt door blokkades van energie. Dat maakt een persoon gestrest en negatief wanneer hij geconfronteerd wordt met een obstakel of moeilijkheid. Traditionele Aziatische technieken zoals acupunctuur, massage, Qi Gong, Tai Chi, Gong Fu of meditatie deblokkeren de energiestroom en maken de energiecirculatie weer harmonieus. Iemand beschouwt een obstakel dan als een stap naar zijn doel zonder energie te verspillen door negatief te worden. Dit maakt dat mensen Qi Gong ook wel opwindend vinden: het is een van de manieren om energie op te laden en in balans te brengen, en om stress en negativiteit los te laten. Zodat we van binnen weer kalm en standvastig worden. Mentale en fysieke problemen worden ermee voorkomen; soms wordt het daarom ook wel therapeutisch ingezet. Ik geef mijn cursisten altijd specifieke oefeningen mee, waardoor zij hun problemen of behoeften al na enkele sessies autonomer kunnen aanpakken.“

Tot slot, wat is je favoriete plek in Eindhoven?
“De Genneperhoeve. Het is uniek en symbolisch voor mij. Als er een gezond en duurzaam ecosysteem aanwezig is, kunnen we natuurlijk gedijen voor de lange termijn. Plus, is er een andere stad waar je op een biologische boerderij in het centrum kunt wandelen, vooral een stad die beroemd is om technologie?“ 

WEES ALS WATER
Ontdek de helende kracht van Qi Gong door Juliann Liu
Op 25 mei en in juli 2024 geeft Juliann Liu weer een welzijnsworkshop. In november volgt een 3-daagse cursus. Ook tussentijds kan je via enkele gratis conferenties of mini-workshops wat ervaring opdoen. Op de hoogte blijven van toekomstige activiteiten? Mail Juliann via hello@juliannliu.com.

 

Foto door: Qin Chao