Wereldsmaken & Tradities - Haring met dille & bessencrumble

Vier de langste dag, proef de zon! 
 

De zomerzonnewende wordt al eeuwenlang gevierd, van de uitgestrekte Zweedse bossen tot aan de Brabantse hei. Vuren worden ontstoken, bloemenkransen gevlochten en tafels gevuld met zomerse lekkernijen. Op Midsummer (of Sint-Jan) staan de kracht van de zon, de vruchtbaarheid van de natuur en het leven in de buitenlucht centraal.  
 
In Nederland is het de tijd van nieuwe oogst en vers zomerfruit én het Sint-Jansvuur. 
Traditioneel eet men rond deze dag nieuwe haring met verse dille en uitjes. In Scandinavië worden daar frisse aardappeltjes bij geserveerd en een glaasje aquavit. Als toetje: bessen, vlierbloesem en room, de smaken van de zonovergoten natuur. 
 
Haring met dille (voor 4 personen) 
Ingrediënten  
– 4 nieuwe haringen, schoongemaakt 
– 1 rode ui, in dunne ringen 
– 1 bosje verse dille 
– 2 eetlepels appelciderazijn 
– 1 eetlepel suiker 
– zwarte peper naar smaak 
 
Zo maak je het: 
Snijd de ui in dunne ringen en marineer in appelciderazijn met suiker en peper. Leg de haringen op een schaal, bestrooi royaal met dille en de gemarineerde uien. Serveer met gekookte nieuwe aardappeltjes en crème fraîche. 
Een Bessencrumble voor 4 personen maak je als volgt: 
Verwarm de oven voor op 180°C. Schep 300 g gemengde bessen (framboos, blauwe bes, braam, vlierbes) gemengd met een 50g suiker in een ovenschaal. Maak kruimels van 75g bloem, 50g koude boter, suiker en 25g havermout en verdeel over het fruit. Bak 25 minuten tot goudbruin. Serveer warm met een lepel slagroom of vanillevla. 

Glad Midsommar!  
May the sun’s warmth fill your heart and the earth’s gifts grace your table. 
Zonnige Sint-Jan!  
Vuur brengt voorspoed, licht brengt leven.