Wereldsmaken & Tradities - Pom
Pom voor Keti Koti Dinsdag 1 juli 2025
Keti Koti: de dag waarop de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen officieel werd afgeschaft. Het betekent 'verbroken ketenen' in het Sranantongo, en is een dag van herdenken, vieren, verbinden én samen eten. Een gerecht dat verbonden is met Surinaamse feesten is Pom, een geurige ovenschotel die je niet achteloos maakt, maar met aandacht & liefde. Pom is een samensmelting van culturen & smaken:
Joodse kolonisten brachten de ovenschotel naar Suriname. De creoolse bevolking gaf er hun eigen draai aan met pomtayer (tropische wortelknol), sinaasappel, kruidige kip of zoutvlees.
Wie Pom maakt, maakt geen kleine schaal. Er is altijd genoeg voor wie aan wil schuiven.
Ingrediënten (voor ± 8 personen)
1 kg geraspte pomtayer (verkrijgbaar in de toko, vaak diepvries)
1 kg kippendijen (zonder bot)
150 g zoutvlees (of spek)
2 sinaasappels (sap)
2 uien & 3 teentjes knoflook
3 el tomatenpuree
Peper, zout, nootmuskaat & 1 el suiker
Boter of olie om in te vetten
Zo maak je het
Bak de kip en het zoutvlees aan met ui, knoflook, tomatenpuree en specerijen.
Blus af met sinaasappelsap en een beetje water. Meng de pomtayer met het vlees en het stoofvocht.
Doe alles in een ingevette ovenschaal, besprenkel met wat klontjes boter en bak de pom ongeveer 1,5 uur op 180°C tot de bovenkant goudbruin is.
Serveer de Pom met rijst, zuurgoed èn pikante sambal.