Rondje Dommel en Tongelreep

Afstand: 35 km, in te korten tot 27 km
Zó dichtbij de stad zó fraai en rustig in het groen kunnen fietsen. Volg de slingerende Dommel met haar groene oevers al van net voorbij het station. Voor je het weet fiets je voorbij de natte beekdalen van de Tongelreep door de bossen van Aalst en de gehuchten Heikant en Timmereind bij Waalre.
Via het nieuwe natuurgebied Klotputten bij Gestel en de Genneper Parken in Eindhoven rijd je zo weer het centrum van Eindhoven in. Dat was de moeite waard!

Waar? Eindhoven, Aalst en Waalre

Kaart Fietsroute Rondje Dommel en Tongelreep: zie www.waterschapdedommel.nl

 

Rondje Eindhoven
Afstand: 20 tot 75 km, diverse opties

Rondje Eindhoven fietsen? Je kunt vier verschillende richtingen kiezen en zelf bepalen hoe ver je wilt gaan: houd je het bij 20 kilometer of heb je liever 75 kilometer in de benen?

Met rondje Eindhoven beleef je niet alleen het centrum vanaf je stalen ros, je ziet ook de prachtige omgeving en mooie natuurgebieden.
Je koopt de routekaart bij Tourist Information Eindhoven / VVV aan het Stationplein.

€ 3,50

 

Tourtochten

De wielerscene van Eindhoven heet je welkom. Welke gear je ook nog nodig hebt, welke aanmoediging je ook kunt gebruiken; starten óf eindigen doe je bij wielercafé Cyclist op het NRE-terrein in Eindhoven. Dé ontmoetingsplek voor iedereen die wel eens een flinke tour wil maken, en vertrekpunt van georganiseerde veldritten en paddletochten.
Houd het programma in de gaten: www.cyclist.nl

 

Innovatie Route
Afstand: 26 km

Vindingrijk en samenwerkend; Eindhoven wordt geroemd om de vele innovaties op het gebied van high tech en design. Ontdek op de fiets de iconische ondernemingen die aan de wieg stonden én staan van deze smart industries. De tocht voert je langs het Evoluon, het oude gloeilampfabriekje waar nu Philips Museum gehuisvest is, de High Tech Campus en het DAF Museum. Onderweg zie je een beeld van Le Corbusier: Objet Electronique op de TU/e-campus, en het mooi aangelegde museum voor moderne en hedendaagse kunst Van Abbemuseum.

Wil je even uitrusten in het centrum? Parkeer je fiets dan onder de Blob; een futuristisch bouwwerk van glas en staal, naar een ontwerp van de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. het futuristische op het 18 Septemberplein.

 

Van Gogh – Roosegaarde fietspad / Route Van Gogh
Afstand: 600 meter / 39 of 49 km.

De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes.

Klassieker uit het werk van grootmeester Vincent van Gogh is zijn schilderij ‘Starry Night’.

Wie kent het niet? Het inspireerde social enterpreneur/ kunstenaar Daan Roosegaarde tot het plaveien van 600 meter fietspad met wel duizenden lichtgevende steentjes. Ga hier maar eens fietsen bij maanlicht, en laat je betoveren.
Ook overdag ontdek je het erfgoed van Van Gogh op de fiets. Je ziet de velden en molens die Vincent van Gogh vastlegde in schilderijen, in de periode dat hij in Nuenen woonde. In zijn vroege werk komt het Brabantse leven en landschap tot uitdrukking, zoals hij dat hier in de omgeving leerde kennen.

 

Guided Fietstour

Heel leuk is om een fietstour met gids te boeken in Eindhoven. De gids neemt je mee naar alle stadskernen en laat je aansprekende hotspots zien op het gebied van industrieel erfgoed en design. Al fietsend verwonder je je over de vele parken die de stad rijk is én je raakt goed geïnformeerd over Eindhoven in al haar glorie.

 

Philips Route
Afstand: 36 km

Aan het begin van de vorige eeuw was de productie van een gloeilamp een puur ambachtelijk proces, waarbij je onder meer gezuiverde watten nodig had. Wist je dat?

In het Eerste Gloeilampenfabriekje maakte Gerard Philips eind 19e eeuw de eerste Philips-gloeilampen. Inmiddels is er het Philips museum gehuisvest. Op deze fietstocht maak je kennis met de fascinerende geschiedenis van het bedrijf Philips: van het kleine fabriekje in Eindhoven tot het innovatieve concern dat wereldwijd opereert. Op een tocht vol oude architectuur en modern design fiets je langs oude fabrieksterreinen en Philips-gebouwen door het hart van Eindhoven en tot ver in de omgeving.