Kunstenaars tonen hun intrigerende werken rondom dans, nachtcultuur en body politics

Met MOVE ! Body Politics in Motion zoomt MU in op de bevrijdende kracht van het dansende lichaam. Beweging spreekt de non-verbale taal van ritme en emotie. Juist in tijden van ingrijpende veranderingen en grote crises kan dans onze lichamen in alle eenheid en diversiteit laten spreken. We lichten een aantal werken uit, maar breng vooral ook zelf een bezoek aan MU deze zomer om de expositie te ervaren.

Reflections - Jess Oberlin

Met Reflections confronteert Jess Oberlin de kijker met de iconische spiegelballen van de discocultuur als waren het danspartners.

De discobal representeert het gedeelde plezier van de dansvloer en laat ons onze verschillende gezichten zien. Het lichtspel in de ruimte maskeert de leegte door atmosfeer toe te voegen en de wanden op te laten lossen. Waar hou jij op en begint de ruimte?

Deel je eigen discobal met Jess via Instagram (@jessoberlin) in een post of DM!

Striptopia Peep Show - Maggie Saunders

In de ruimte ernaast neem je een kijkje in de Striptopia Peep Show van Maggie Saunders.

In tijden van COVID-19 beperkingen kwamen veel sekswerkers zonder werk of overheidssteun te zitten. Als gevolg daarvan verdwijnen hun werkruimtes, waardoor het beroep verder ondergronds gaat. Met haar werk vraagt Saunders aandacht voor deze problemen en strijdt ze tegen stigmatisering en discriminatie.

 

Scan de QR-code op de iPad en kies een performance. De € 4,- die je uitgeeft gaat naar de dansers uit de videos en het sekswerkers-collectief S.A.V.E.

Universal Tongue - Anouk Kruithof

Midden in de expositie leidt Anouk Kruithof ons met Universal Tongue door de jungle van het internet. De grote schermen tonen 32 uur aan video met duizend verschillende dansstijlen, verzameld van YouTube en Instagram en geselecteerd door een team van 50 onderzoekers van over de hele wereld.

De doorlopende loop van bewegend beeld wist typische categorieën van de wereldorde uit, zoals land, continent of cultuur en confronteert ons met onze non-stop, mondiale verbondenheid.

I Dance Alone - Bogomir Doringer

Wanneer we de hoek om gaan, begeven we ons voor even in de wereld van de nachtcultuur, te midden van een menigte dansende mensen. We staan bij het werk ‘I Dance Alone’ van Bogomir Doringer. 

Dans is een manier van socializen, non-verbale communicatie, een vorm van kunst, een rituele praktijk en een politieke daad. Of we nu alleen dansen, vreemden toelaten in onze persoonlijke ruimte of collectief bewegen alsof we één zijn. Het werk maakt deel uit van 'Dance of Urgency', een concept bedacht door Doringer dat verwijst naar dans die opkomt in tijden van persoonlijke en collectieve crises, met als doel om individuen en groepen kracht te geven.

MOVE! is nog t/m zondag 18 september te zien in MU. Houd mu.nl en de socials (@mu_hybrid_art_house) in de gaten voor meer info over het randprogramma dat eind augustus / begin september plaatsvindt.